csiri bá Creative Commons License 2016.12.30 0 0 5404

Magáncélú másolat

Természetes személyek magáncélra a védett művekről másolatot készíthetnek akkor, ha ez nem szolgál jövedelemszerzést, kivéve az építészeti műveket, műszaki létesítményeket, szoftvereket és adatbázisokat, valamint a nyilvános előadások kép- és hangfelvételeinek készítését.

A magáncélú másolat készítése a szabad felhasználás egyik speciális esete.

 

A tisztességes felhasználás pedig azt jelenti, hogy bizonyos típusú ártalmatlan másolás – mint egy könyvbírálatban szereplő rövid idézés, vagy egy tv-műsor rögzítése későbbi lejátszásra – nem számít a szerzői jog megsértésének.

 

Azaz, ha otthon, saját készülékkel, saját kezűleg mondjuk másolatot csinálsz kedvenc lemezedről, az legális idehaza. Hangsúlyozom: idehaza.

Ugyanígy a tv-adás rögzítése is magáncélra, magadnak, saját készülékkel (vagy a szolgáltatótól kapott STB-szal) későbbi újra megtekintésre teljes mértékben legális.

Kishazánkban ez így van.

A Lajtán túl egyes országokban lehet és van másképp is.

Nem véletlen, hogy a mai "lapostévék" jellemzően saját formátumban, kódolva rögzítenek és csak azon a készüléken lehet visszajátszani a felvételt, még pont ugyanolyan másik készüléken sem.

Amúgy gondold meg, ha jogilag tilos lenne, akkor a kábelszolgáltatók nem adhatnának ki a felhasználóknak felvevős Set top boxokat, és a UPC műsorvisszanézője sem működhetne legálisan, és a többi...

Addig, amíg magáncél és közvetve sincs belőle anyagi haszon, addig legális.

Az hogy ezt a felvételt privátban megosztod valakivel, azt sem fogják "megkergetni", mert nem is tudnak róla és amúgy sem éri meg egy darab másolat megosztásáért pereskedni, nyomozgatni, ami adott esetben még belefér a "magáncélba".

Akár anno mikor "bruszli" meg "csákmóric" vhs kazikat cserélgettek az emberek egymás között.

Az már más kategória, ha úgymond "nagy nyilvánosság felé közvetíted", az nem legális még akkor sem, ha anyagi haszon közvetve sincs belőle: tökmindegy, hogy mondjuk levetíted a felvett filmet egy iskolának, vagy feltöltöd a videára például...  mindkettőhöz a jogtulaj engedélye kell(ene).

Mint ahogy pl. a németeknél a torrentezésnek (gyk. a letöltésnek is) több száz euros büntije van (utána lehet olvasni, pl. magyar gyerek kiment látogatóba, lehúzta a kedvenc sorijának aktuális részét, aztán a házigazdinak jött a csekk), míg idehaza a LEtöltés nem jogellenes, csak a FELtöltés.

De attól még, hogy a LEtöltést nem büntetik, attól még a szó hagyományos értelmében az lopás, tetszik, nem tetszik. Ahogy az is, ha az online nézős oldalakra valaki feltölti és ott nézik meg. Kivéve persze a hivatalos online oldalakat, mint az RTL Most, vagy a Mediaklikk vagy mi a fene, ahol legálisan vannak fent amik fent vannak.

 

OFF vége

 

Előzmény: Eolomea14 (5401)