vörösvári Creative Commons License 2016.12.25 0 0 1629

az első lázadások 

Ottó politikájával több herceget maga ellen fordított, ezért támogatták bátyja Thankmar lázadását, aki sérelmezte, hogy nem ő lett a király. 937-ben Eberhard bajor, Eberhard frank herceg és Thankmar lázadt fel Ottó ellen. A lázadást 938-ra leverték, Thankmart megölték, Eberhard bajor herceget pedig leváltotta Ottó király. 

938-ban a magyarok újra Szászországra támadtak, de két vereség után nem próbálkoztak több támadással Szászország ellen.

Ezután Ottó öccse Henrik kezdett szervezkedni Ottó ellen, magának igényelte a trónt. 

939-ben Henrik, Eberhard frank herceg és Giselbert Lotharingia hercege lázadt fel Ottó ellen. A lázadást titokban a nyugati frank király IV. Lajos ( Karoling ) is támogatta. Miközben Ottó serege a szlávok ellen harcolt, egy másik sereg I. Hermann sváb herceg vezetésével Andernach mellett legyőzte a felkelőket. A csatában meghalt Eberhard és Giselbert. 

Ezután a frank hercegség a királyra szállt, többet nem játszott szerepet a lázadásokban. Lotharingia új hercege, miután legyőzte IV. Lajos király seregét Ottó serege, Ottó bűnbánatot gyakorló öccse Henrik lett, azonban 940-ben leváltotta Ottó. 

Ezután Henrik szövetkezve Frigyessel Mainz érsekével, meg akarta gyilkoltatni Ottót. Azonban lebuktak 941-ben, de kegyelmet kaptak, Henrik ezután többet nem próbálkozott összeesküvéssel. 

Előzmény: vörösvári (1621)