APT Creative Commons License 2016.12.24 0 0 161839

Azt gyorsan tegyük hozzá, hogy a grafikon nem értéket, hanem darabszámot mutat. Tény, hogy az utóbbi időben az óra-export értéke is visszaesett, de például korábban az érték időnként akkor is tudott nőni, amikor a darabszám csökkent - a svájci termelés egyértelműen egyre inkább a luxus felé mozdul el, kevesebb, de egyre drágább órát gyártanak és értékesítenek.

 

Most még nem lehet tisztán látni, nem egyértelmű, hogy ez most tényleg egy trendforduló, vagy csak átmeneti gyengélkedés - de azért a "levegőben van valami", és ahogy korábban kiveséztük, jó eséllyel a svájciak a tendenciózus, évről-évre a piac torkán letolt (valós minőségnövekedéssel sokszor nem is járó, sőt, esetenként egyenesen annak lassú hanyatlása melletti) áremeléseikkel elérték a piac tűrőképességének a határát, azt a határt, amennyiért már csökken az igény a termékeikre.

Most elég nyilvánvalóan jön majd egy időszak, amikor a modellpaletta átstrukturálásával, olcsóbb modellek piacra dobásával (ami a legtöbb esetben a korábbi, drágább modellek valami minimális/névleges/alibi módosítását jelenti...) és az áremelések leállításával feltehetően megpróbálják magukat utolérni.

 

Az egyedüli gond az, hogy nagyon sok kisebb-nagyobb svájci óragyártó van, aki jelentős adósságok és magas működési költségek mellett stagnáló-visszaeső piacon nem biztos, hogy üzletileg életképes marad. Svájc rettenetesen megdrágult ország lett, iszonyatosan drága ott termelni, létezni, annyira, ami már nem áll arányban az esetleges előnyökkel...

Előzmény: Boundary (161838)