Astrojan Creative Commons License 2016.12.16 0 0 1456

A DVAG -nak valóban irtózatos a nyomóereje, de szerintem nem a nyomás okozza a meleget hanem a sugárzás elnyelődése (ami kicsi, mert a Föld csaknem átlátszó a gravitonok számára).

 

A meleget csak az összenyomódás okozza, maga a folyamat amikor az összenyomás folyamatban van. De amikor már nem nyomódik össze tehát elért egy bizonyos térfogatot akkor a nyomás már nem melegít.

 

Gázoknál ez könnyebben érthető, biciklipumpát nyomod, felmelegszik. De ha eztán csak nyomás alatt tartod akkor az szépen lehűl, tehát maga a nyomás nem melegít.

 

A gravitonelnyelést csak saccolni tudom, így gondolom legalább a fele hőtermelést a gravitonelnyelés okozza a Földben.

 

Egy elsődleges csillag képződésekor, amikor a csillag anyaga nem lehet más csak hidrogén és hélium és esetleg kevés lítium, ez esetben a gravitonelnyelésből származó hőtermelés már döntő hőforrássá válik, hiszen ott nincs radioaktív bomlás amivel a Föld hőtermelését igyekeznek magyarázni.

 

Egy idő után ez a csillag annyira felmelegszik az összenyomódás során, hogy beindulhat a fúziós energiatermelés is (ha a csillagtömeg elegendően nagy).

 

A hőelvezetés a csillagképződés során egyre nehezebb lesz, mert a hidrogén plazma már hőszigetelőként működik. Mivel a hő 3 féleképpen terjedhet így sugárzás, vezetés és konvekció lehet a hőleadás módja. A Föld esetében az anyagáramlás a szilárd kéreg miatt fékezett, de azért sok helyen kibugyog a láva.

 

A fekete lyuk hőmérszéklete kitaláció, okoskodás. De mivel szerintem a fekete lyuk anyaga hatalmas nyomással összenyomott neutron ahol a ...pepepepepepe... tórusz nanocsövek (= elektron-proton-e-p-epep..) vélhetően rendeződnek, úgyszólván kristályosodnak, a fekete lyuk anyaga nagyon kompakt lehet.

 

A hőmérséklet fogalom az atomok, molekulák szabad mozgásához, szabadsági fokaihoz kötődik (rezgés, forgás ilyesmi) és ez a szabad mozgás a BH kompakt anyagára szerintem nem jellemző, ezért a szokásos hőmérséklet fogalom valamilyen szinten értelmét veszíti a BH-n belüli neutron anyagon.

 

Szerintem semmilyen ellentmondás nincs a nyomó gravitációval.

Előzmény: őszszakál (1447)