tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.16 0 0 13950

A körfűrésszel együtt nekem is eszembe jutott a rétegelt lemez, komolyan elgondolkodtam ugyanezeken a kérdéseken. Vannak előnyei a szürkelemezhez képest. Affelől azért kétségeim vannak, hogy csak éleken ragaszva elég erős lenne. Belülre lehet fát tenni a sarkokra, de pont nagyon nem ilyen dobozra van szükségem, finom dolgok tárolására belül teljesen szögletes, kiállások nélküli sima felületre. Sablon alapján (ha valakit érdekel, előkeresem) lehet építeni egy szerkezetet, amivel egy asztali körfűrész segítségével tökéletes pontosságú csapolást lehet készíteni.

Több okból is letettem a fáról. A szürkelemezhez tervezett körfűrész alapja egy 11 ezer forintos mini gép lenne, 35-40mm-es fűrészlappal vagy vágókoronggal. Az asztal egy teljesen lapjára szedhető fapados szerkezet. Az egész 20(-25) ezer forintból kijön és a gép másra is jó. A szürkelemez vágásához nem kell nagy teljesítmény. Fához a kis gép csak nagyon alkalmi munkára lenne alkalmas. Fához nagyobb gépek kellenének, méretük miatt lakásban tarthatóságuk kérdéses (nálam nem férne el). A Proxxonnak brilliáns mini gépei vannak, áruk darabonként 50-100 ezer forint, a használhatóságuk is korlátolt (nem fél méteres munkadarabokra vannak kitalálva). A családban volt asztalos, évekig rendszeresen tartózkodtam vagy dolgoztam a műhelyben, pontosan tudom milyen porral jár a famunka, lakásba ez még alkalmilag sem való.

Az elkészítés problémáinak kiküszöbölésére el lehetne készítettni a fadobozokat (valószínűleg nagyítóval kellene hozzá szakembert keresni). Mégsem szeretném. Nagy dobozokkal napi használat során nem lehet hímestojás módjára bánni. Ha húzkodva van bútoron, előbb utóbb nyomot hagy, könnyen felsérti ha nekikoccan, vagy ha leesik a parkettát. A szürkelemezt nyugodtan neki lehet ütni bárminek, mert puhább és rugalmasabb mint a fa. Nem utolsó szempont, hogy a fa nehezebb lenne, bár ebben nem vagyok 100%-ig biztos. A festés, lakkozás vagy csiszolás kényes kérdés, lakásban szintén nem lehet, enélkül pedig nem sok értelme van a fa doboznak.