Törölt nick Creative Commons License 2016.12.14 -1 0 60332

Sokféle kutya van, nehéz általánosítani. Nekem van 3 németjuhászom, teljesen más mind a három kutya, mondhatnám ég és föld.

Szerintem legbiztosabb mindenképpen a futás.

Alapból területet őriznek, ilyenkor ha már nagyjából elhagytad a kapujuk vonalát (az őrzött terület saccolt  felezővonalát ) akkor a legjobb valóban a futás, mert a területük határán meg fognak állni, (99%) és folytathatod a túrát.

 

Van olyan amelyiket szép szóval, esetleg az általad is próbált finom falatokkal is le lehet kenyerezni, de erre én nem alapoznék, mert ha nem jön be akkor már majdnem késő futni, baj van. Ezt csak olyankor alkalmaznám mikor már látszik hogy annyira nem nagy a támadási szándék.

A kiabálás is bejöhet, de már az is egy kiszolgáltatott helyzet, komolyabb kutyáknál nem is ér semmit.

 

És van az a 10 %-nyi eb ami ellen szinte semmi nem segít, csak a nagyon gyors futás, vagy előre, vagy vissza, a bőröd fontosabb mint a túra...

Ilyen a komondor, a kuvasz, a rottweiler, és a komolyabb őrző-védő kutyák amelyek nem csak hangoskodnak, és a nem elhanyagolható darabszámú kiszámíthatatlan eb, amelyre nem áll meg semmiféle szabály, bármit csinálsz megharap. 

(Grábóc mellett láttam ilyen rottweilereket, kennelben, remélem nem szokták szabadon engedni őket, mert nagyon durvák voltak így is.)

 

Egyszer jártam így, éppen itthon, az Alföldön, Lajosmizse felé a zöld jelzést akartam bejárni, és egy bekötőútnál járva észrevett egy kuvasz...

Túl voltam a visszafelé-menekülési ponton, így aztán sprint előre! 25.2 km/h-t mért a GPS, utoljára középiskolában 400 méteren, rekortánon futottam ennyivel...:-))

 

És vannak a kutyariasztók, de annyira nem vagyok fostos hogy olyanom legyen.

 

Előzmény: V43 1279 (60327)