[fidelio] mindegy Creative Commons License 2016.12.10 0 0 19

Különleges albummal jött ki a Hungaroton tegnap: a három tételből rövid részleteket is meg lehet hallgatni a honlapjukon, míg a sajtótájékoztatón a következő anyagot ismerhettük meg, megfejelve az előadó által választott hosszabb részletekkel. A egészet meghallgatva, feltárul egy alapos és értő kutatómunka vonzó és magával ragadó eredménye. Az átirat nem nyilvános bemutatója 2011.10.23-án volt a Régi Zeneakadémián, természetesen Lajkó István előadásában, majd u.ott volt az ősbemutató is vele (2014.05.31.én).

.

A CD hátsó borítójáról:

 

A Faust-mondakör 1830-tól egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet is komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust szimfónia (S 108), Liszt fő szimfonikus műve, melyet a szerző évtizedeken keresztül tökéletesített. A szimfónia ezúttal testvérdarabjához, a h-moll szonátához hasonlóan zongorán szólal meg, mégpedig Carl Tausig – Liszt egyik legkedvesebb növendékének – átiratában.
Liszt Ferenc–Carl Tausig Faust szimfónia – Három jellemkép Goethe nyomán
Előadó: Lajkó István – zongora
Katalógusszám: HCD 32792 Megjelenés: 2016. december 9. Összidő: 74:24

.

Világpremier felvétel Liszt Ferenc Faust szimfóniájának egyik átiratában

.

A Hungaroton legújabb kiadványán Liszt fő szimfónikus művének Carl Tausig féle átiratát rögzítette Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában. A kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította.

.

" A lemez a kiadó hagyományába és mai irányvonalába is illeszekdik. A tradíció a világelső ritkaságok, az új trend a fiatal művészek bemutatása. Összeköti a magyar zene tematikája, amely mindig fontos a vezető magyar márkán. A tárgybani kiadvány egyszerre érdekes Liszt kedvelőinek, valamint a virtuóz zongorázás lelkes hallgatóinak. Megismerhetjük a csöndes pianistát, Lajkó Istvánt, aki azonban nem csak az  elmélkedő részletekben nyújtja, amire alkata predesztinálja, hanem meglepi a közönséget a benne szunnyadó, de kitörni képes erővel, aminek nincs híján Liszt Faust szimfóniája, említette Hollós Máté, a kiadó vezérigazgatója.

.

A Faust szimfónia két kézre készült átirata már az 1857-ben befejezett, kórussal kiegészített változatra épül, a kézirat alapján született. Zenei anyaga nem egyezik meg a végleges nyomtatott változattal, mert Liszt addig is változtatott a partitúrán, míg Tausig némely esetben pontatlan volt. Az átirat összességében lenyűgöző, a zongorázás aranykorát, Liszt szalonjának légkörét idézi. A nagy weimari alkotókorszak lendületét, a mester és tanítvány őszinte lelkesedését tükrözi a jövő zenéjének megteremtése és népszerűsítése érdekében.

.

"Az átiratból kisejlik, hogy a 16 éves virtuóz számára a zongora teljes hangterjedelmének kihasználása, a szimfónia hangzásának minél gazdagabb és briliánsabb visszadása volt a cél. Az átirat nem csak technikailag ad óriási feladatot az előadónak, hanem kivételes intellektust, kutatómunkát is kíván tőle. A felvételen is hallható hiteles előadásban lenyűgöző hatású, a h-moll szonátáéval vetekszik" - mondta dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója.

.

Lajkó István így mutatkozik be a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem honlapján. Ezen túlmenően jelenleg a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola koncertdiploma szakos hallgatója, ahol 2003-ban zongora főtárgyat oktatott és elnyerte a DAAD ösztöndíjat is, de idő közben már megszerezte A DLA címet is - "Summa cum laude" minősítéssel - a Zeneakadémián.

.

 

Az április végi felvétel vezetője: Dvorák Zsuzsa, a hangmérnök Timár Domonkos voltak a Hungaroton Studióban.

 

 

Az átirat eredetije egy remek felvételen:

.

 

.

Az 1854-ben írt és 1857-ben véglegesített alapműnek több más átirata is ismert (két kézre, két zongorára, kamaraegyüttesre), pl.:

.