Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.04 -1 0 4655

Simplex,

1) Senki nem vitázik ezzel az állítással. Viszont az is egyételmű, hogy egy könnyű tőrkarddal, párbajfegyverrel stb. vívó embernek egyszerűen nincs szüksége erre.

2) Könyvmoly? Hm... Inkább netmoly! A sok szabadvívás, a mértékkel alkalmazott tesztvágások mellett a régi vívókönyvek a legmegbízhatóbb partnereink a történelmi vívás tanulása közben.
Persze, hogy nem könyvekből tanultak vívni...

"...a könyvben csak a leírható dolgokat írják le. A vágás nem ilyen."

Tévedsz, nem is kicsit. Jól látszik, hogy a XIX. sz. folyamán miként lesznek egyre jobbak módszertanilag a könyvek. Biztos idővel a vágások minőségbiztosításával is foglalkoztak volna, csak addigra a harcmezőkről már kikopott a vívás.

 

Pl. foglalkozik a vágások oktatásával, és azok leírásával a lovassági szabályzat 3. kiadása (1917) [1]. Tudunk egy korábbi orosz könyvről is. Szóval, vannak ilyen könyvek, ahol már elég részletesen taglalják a témát. Simán leírható a vágás, és a vele szemben támasztott elvárások, meg az eszközök, amivel ez elérhető.

3) Leírtam, ha szervezők engedték, akkor nem lehet több kérdés.

4) "És ne a saját kontextusodból indulj ki."

Ez nagyon bölcs észrevétel!

5) "Ha ezt külön tiltatni kell, szerinted mennyit ér egy ilyen vágás???"

Annyit, hogy felrepedjen tőle a homlokodon a bőr. Hogy úgy megüssön / megvágjon egy inat (tapadási) pontot, hogy utána csak nehezen tudod majd mozgatni a kezed. És még számos változat... Természetesen ne csak cutlass-ra gondolj.

6) Nem a közkatonákra gondolok. A tiszturakra. A Monarchiának már a XIX. sz. 50-es éveinek közepétől volt saját vívómester-képző intézménye. Szóval nemcsak alaptechnikákat gyakorolhattak a tiszturak ;-) Sokkal magasabb szintű volt ez az oktatás, mint gondolnád. Sőt, ha belegondolsz a Theresianumban már 1804-ben külföldi vívómesterek oktattak (pl. a francia St. Martin).

7. "aki XIX századi párbajt tanul, annak nem kell vágnia, épp emiatt. Úri körökben nem volt cél." +1
"Fechtschole sportvívónak szintén nem ez volt a célja" +1

És még lehetne folytatni a listát.

Alakul ez ;-)) A többi pedig tanuljon meg jól vágni.
_______________________

1. Érdekes lenne látni a 2. kiadás (1889) vonatkozó, teljes anyagát. Erről Vukics Ferenc közölt egy töredékes kivonatot. Konkrétan az érdekelne, hogy vágtak-e akkor - vagy korábban - agyakúpokat. 

Előzmény: Simplex-CG (4653)