Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2016.12.04 -1 0 4650

"A HEMA-nak viszont papíron célja lenne a hiteles rekonstrukció..."

Nincs vita, de mindketten tudjuk, hogy a HEMA-ba minden belefér az I.33-tól Fairbairnig. Ergo számos olyan HEMA-szakág van, ahol egyáltalán nem fontos a tesztvágás. Ez kb. olyan, mintha elvben érteném és elfogadnám az úszás megtanulásának fontosságát, de mivel a Szaharában vagy Belső-Mongóliában élem le az egész életem, valahogy nem hoz annyira lázba, és nem fogok megtanulni úszni, mert az adott környezetben szükségtelennek tartom.

Konkrétan szinte az összes párbajozással foglalkozó magyar könyvet elolvastam, de még utalást sem találtam arra, hogy mennyire fontos a tesztvágás megtanulása, egyetlen vívómester sem oktatta a paukolásra jelentkezőket, hogy igen, a vívóóra után pedig tessék hazamenni és naponta 600 db gyéként stb. "levágni". Ettől ez még HEMA, meg hiteles is, mert abban az időben rengeteget párbajoztak az emberek, nem úgy, mint napjainkban.

"Rohadtul gáz egy HAGYŐR versenyen... A HEMA versenyen a modern..."

Versenyen az a gáz, amit a szabályok kifejezetten tiltanak, vagy ami a szabályok "szellemiségéből" levezethető, és amit a szervezők tiltanak. Minden más VSZ teljesen OK! Ha Balakoréknak a szervezők - a küzdelmek előtt - nem szóltak, hogy modern cipőben stb. nem lehet, akkor senkinek nincs oka a panaszra. Látták a nevezőket, és nem emeltek kifogást.

"...meg minimális tricepszből van odamaszatolva igen ritkán okoz sebet..."

 

Újra egy általánosító kijelentés. Tudjuk, hogy okoz, pl. konkrét felhasítja a homlokodon bőr, ömleni fog a vér (a hajszálerekből). Simán megtörténhet, hogy nem fogsz rendesen látni, és a következő vágás már kellemetlenebb helyre érkezhet.

"...konkrétan bőrkesztyűben bele szoktam nyúlni,..."

 

Konkrétan tudjuk-  ez tilos! Sportversenyen, úri párbaj során, és még számos versenyhelyezetben, ahol csak a megállított pengére lehet ráfogni, ha engedik a szabályok.

"...meghalnál-e az igazadért,..."

 

Az esetek jelentős részében bőven elég volt a kiállás, nem kellett meghallni. Normális párbajsegédek nem mentek bele túl kockázatos feltételekbe: pl. háromszori golyóváltás 3-5 lépésről. Brrr...

A katonáktól azért tartottak, mert azok rengeteget gyakorolták a vívást és a lövészetet.

"...és még nem kötöttek belém karddal emberek"

 

Gondolom, ez egy ideig így is marad, talán a zombi apokalipszisig nem is fognak. :-)))

Előzmény: Simplex-CG (4648)