leone Creative Commons License 2016.12.01 0 0 12562

Sziasztok! 

 

Van egy érdekes problémám. Az egyik hátsó fogamban van egy arany inlay. Az előtte lévő fog egy Ni mentes remanium alapra égetett porcelán korona. A két fog közötti részen az arany inlay állandóan elszíneződik. Feketés foltok jelennek meg az arany felületén a két fog között. Elég hátul van  (hetesben van az inlay és az előtte lévő hatos a korona), de azt jól ki lehet venni, hogy az elszíneződés a két fog között jelenik meg. A fogorvosomnak már jeleztem, többször lepolírozta, de mindig visszajönnek a foltok. Az íny eléggé fel van sorvadva emiatt a hatoson lévő koronánál már picit kilátszik a fém széle.

Arra gondoltam, hogy nem lehet valami interakció a két fém között? Olvastam a fogászati fémek közötti korrózió, de nem nagyon tudtam specifikus infót vadászni, csak főleg az amalgám tömésekkel kapcsolatban (nincs egy amalgám tömésem se).

Ezenkívül van még két arany inlay a számban, mindhárom egyszerre készült és egyszerre is lettek behelyezve. A másik kettőn semmilyen elszíneződés nem tapasztalható, teljesen tiszták, fényesek. Ezek nem is fém koronák mellett vannak.

 

Szóval elképzelhető, hogy valóban a két fém között van valamiféle kölcsönhatás?

Nem tudom másra visszavezetni.