padisah Creative Commons License 2016.11.29 0 0 59190

Valahol megértem a munkáltatókat, hogy nem a drága és elfoglalt szakikat akarják egyből bevonni az interjúztatásba, hanem igyekeznek őt elcserélni egy szakmához nem értő HR-es "kislányra", akinek sokkal alacsonyabb a bére, és aki elvégzi az előszűrést, így a szakikat már csak az ígéretes jelölteknél kell bevetni

 

a fejvadász lényegében ezt a szerepet viszi ki a cégből külső szolgáltatóba, tehát a fejvadásznál nincs szaki, és csak az előszűrés a funkció. (Az igazi fejvadászatnál nem, mert ott közép és felső vezetőket meg hiper-szakikat szednek el másik munkáltatótól)

 

Munkavállalóként viszont ez gáz, mert az ember először egy teljesen irreleváns teszten a, HR kisasszony szimpátia szűrőjén kell átmenni, mielőtt oda kerülnél egy szakihoz hogy bizonyíthasd szakmailag mennyire jó vagy. Egy tipikusan introvertált leendő szakniak ez a szerep pont nagyon kényelmetlen

 

Nekem munkavállalóként is, meg esetleg alkalmazóként is az lenne az érdekem, hogy a jelöltek először szakmailag legyenek megszűrve, és az azon átmentek személyiségére vagyok csak kíváncsi. Erre talán lehetne valamilyen automatizált tesztet csinálni, ami már a pályázáskor levizsgáztatja a jelöltet, hogy szakmailag alkalmas-e a feladatra.

 

A multiknál extra csavar a történetben, hogy ott sokszor nem egy általános szakmai tudásra van szükségük, hanem egy rugalmasan alakítható, formálható emberre, akinek majd ők megtanítják a szakmának is azt a részhalmazát amit konkrétan használnak, a saját céges folyamataikat etc. Ezek a folyamatok persze egymásra valamennyire hasonlítnak a cégek között, ezért aki egyik multicégtől megy a másikhoz, nem érik nagy meglepetések, és ezt a fogadó fél is szívesen veszi. Szerintem ezért is van az, hogy a multikat jobban érdekli a jelöltek személyisége mint a tudása/képessége, mert amúgy is ő akarja a tudást megadni, fontosabb neki hogy az illető formálható legyen. Az alkalmazott tudjon és akarjon is alkalmazkodni a cég folyamataihoz.

Előzmény: beluska13 (59189)