Okulare Creative Commons License 2016.11.27 -1 0 60064

Sziasztok!

Én még új vagyok itt, ezért röviden bemutatkoznék, mielőtt kérdeznék. Pongrácz Istvánnak hívnak(becenevem Pongi, a neten Okulare), 40 éves vagyok, családos, két gyermek (7 és 9 évesek) édesapja. Az Index Fórumon már régóta olvasgatok ezt-azt, de a túrázással kapcsolatban csak nemrég éreztem úgy, hogy magasabb szintre szeretném emelni az életemben az időtöltésnek ezt a formáját. Pécsi vagyok, így gyerekkoromban a Mecseken sokat kirándultunk, de aztán ifjú koromra teljesen más dolgok kerültek a látókörömbe, így a túrázást egy ideig abszolut mellőztem. Az ezredfordulón csatlakoztam egy öregfiúk kosárlabdacsapathoz és velük kezdtem el újból kirándulni. Évente kétszer-háromszor megtettünk 8-10 km-es távokat, melyeket persze valahol egy kulcsosháznál némi főzőcskézés, szüpürcsölés zárt le. :-)

Nem tudom pontosan, hogy mikor újították fel a Mecsekben a DDK útvonalán a különböző pihenőhelyeket, de először tavaly a Fehérkúti kulcsosháznál, aztán meg a Badacsonyi hegyen az OKT csudálatos táblái keltették fel az érdeklődésemet és kezdtem el kutakodni a neten, ahol nagyon hamar rátaláltam Hömpölin remek honlapjára, amit elég részletesen átböngésztem tavaly télen. Aztán persze felfedeztem Heyjoe túranyilvántartó oldalát, Hadidoki blogját és persze olvasgattam mások írásait is. El is terveztem, hogy tavasztól elkezdeném a DDK útjait bejárni, felfedezni. Aztán tavasztól őszig megint egy csomó más feladat jött szembe, amik elodázták az elkerülhetetlent, de most hogy ismét itt ülök a gép előtt és már napok óta olvasgatom ezt a fórumot, illetve végigolvastam Hömpölin eddig publikált alföldi kalandjait is. Erős bennem az elhatározás, hogy tavasztól tényleg nekiállok. Idén azért annyit már tettem, hogy a családomat némileg kényszerítve jártunk az erdőben néhányszor, illetve a kosárcsapattal is kirándultunk 4x-5x, de a távok - egy 18 km-est leszámítva - 10 km alattiak voltak. Jövőre - immár a pecsételő füzettel a kezemben - célirányosan a DDK útvonalán elkezdem gyüjtögetni a kilométereket. Azt egyelőre esélytelennek látom, hogy olyan tempót diktáljak magamnak, mint például Hömpölin idén. Értem ezt a napi távokra is és értem ezt arra is, hogy egy évben szerintem maximum 2-3 hétvége fér bele az életembe, de szerencsére sem a tatár sem senki más nem hajt. :-)

Eddig a bemutatkozás, most jönne az első kérdés. Az teljesen nyilvánvaló, hogyha egy több napos túra végén egy adott helyen pecsételek, majd hazamegyek, akkor amikor hetekkel, hónapokkal később folytatom, akkor ugyanott kell egy újabb pecsétet és újabb dátumot beütni az igazolófüzetbe és onnan folytatni a túrát. De mi van abban az esetben, hogyha a túrahétvégén belül egy napon az utolsó pecsételő hely után megteszek még akár 8-10 km-t, majd az erdőben éjszakázom és másnap reggel pecsételek a következő helyen? Laikusként úgy gondolnám, hogy nem kell másnap reggel visszagyalogolnom 8-10 km-t azelőző ponthoz, és aztán újra megtenni a 8-10 km-t, viszont az ördög ügyvédjeként meg arra gondolnék, hogy akkor ez értékelhető úgy is, hogy kimaradt az a szakasz, hisz ha én nem sátrazok, hanem elmegyek egy közelebbi szállásra, majd másnap már a következő pecsételési ponthoz megyek vissza a szállásról, akkor tényleg kimaradhat egy szakasz. Persze gondolom, hogy ez valószínű becsültebeli ügy, de mégis kérdés, hogy hivatalosan hogy van ez szabályozva?

Az "oktfaq" pecsételéssel foglalkozó részeit átböngészve feltűnt, hogy MÁV-os bélyegzésnél törekedni kell a dátumbélyegzésre. Miért fontos ez? Hisz ha OKT-s pecsételő helyen bélyegzek, akkor is én írom be a dátumot, tehát a saját becsületemre van bízva a dolog, ha jól értem.

Köszi, Pongi