Astrojan Creative Commons License 2016.11.25 0 0 1085

Na jó skacok, próbáljuk meg valamit kihozni ebből a parttalan civakodásból. Tételezzük fel, hogy

 

1. az elektron a jelenlegi felfogás szerinti egyetlen darabból álló elemi részecske, amelynek spin tulajdonsága van. Van neki 1 kerek egész nagyon pontosan meghatározott, mindegyik elektronban pontosan ugyanakkora elektromos töltés tulajdonsága is ami nem változik sem a hőmérséklettel, sebességgel, nyomással vagy mágnességgel, tkp sehogy.

 

2. az elektron 2 elemi alkotórészből áll és ezek egyike spin tulajdonságot hordoz míg a másik elemi alkotórész az 1 egész töltés tulajdonságot hordozza.

 

3. az elektron 3 elemi alkotórészből áll.

 

Most fogjuk az elektront és paszírozzuk szét vagy tegyünk vele olyat amitől ezek a tulajdonságok szétválnak.

 

Az első esetben az elkülönülés nehezen tartható hiszen egyetlen oszthatatlan objektumról van szó.

 

A második eset triviális, a két alkotórész tulajdonságai valami módon széttaposhatók.

 

A harmadik eset azért érdekes mert a protonban (de mégjobb az antiprotonban) is pontosan ugyanaz a spintulajdonság valamint láss csodát, ugyanakkora elektromos töltéstulajdonság székel. Ha ezt a harmadik esetet tapossuk szét akkor legalábbis háromféle tulajdonságnak illene megjelenni ami a spin(ek), a negatív kvarktöltések és a pozitív kvarktöltések lehetne. De csak két tulajdonság jelenik meg.

 

A problémát a harmadik esettel kapcsolatban az jelenti, hogyha az elektron elemi részecske, akkor a töltése is elemi. Hogyan lehetne akkor a protonban ennél kisebb elektromos töltés (1/3 vagy 2/3)?

 

Mert ez esetben az 1/3 lenne az elemi töltésegység és ebből kellene az elektronnak birtokolnia hármat.

Előzmény: Tuarego (1075)