nazareth Creative Commons License 2016.11.23 0 0 1442

Ez itt lassan OFF lesz, de

 

nem újkeletű probléma a terepasztalvezérlés-kontra-szimulátor. Van olyan ismerősöm, aki szép reményekkel állt neki élethű D55-alapú "bizbernek", a végső cél mindenféle állomások vezérlése lett volna. És itt most a "bizberen" és "állomáson" van a hangsúly, nem a "terepasztalon", mivel mi alapvetően vasútüzemet próbálunk utánozni, menetrendekkel, tolatgatásokkal, ÁFU-val, satöbbi (bővebben itt). A mozdonyokat külön mozdonyvezetők vezetik, akiknek kell a korrekt jelzéskép; néha elbambulnak, nem állnak meg, "azt hitték, hogy", tehát kell az oldalvédelem. Összességében véve ami nekünk kell, jóval közelebb van egy szimulátorhoz (vagy emulátorhoz), mint egy átlagos terepasztalvezérlés.

 

Ugyanakkor pedig az állomásainkon többnyire nincs foglaltságérzékelés (sínáramkörös kivitelezhetetlen, tengelyszámlálós még nagyon kísérleti fázisban van). Jóval pörgősebb a forgalom, mint a nagyvasúton (az idő fel van gyorsítva, ami nyilván nem vonatkozhat a rendezésekre, körüljárásokra). Olyan kezelőfelület kell, ami könnyen megtanulható egy idegennek (a találkozókon egymás állomásait kezeljük, és nagyon változatosak a berendezések); azaz nem igazán működik az, hogy ha tolatgatásoknál kézileg akarjuk állítgatni a váltókat, akkor a képernyő alján kell bogarásznunk 8-pixeles fekete gombokat. Továbbá a mi állomásunk 7 vágány, elágazóállomás, és menetrendtől függően ez már bőven sok arra, hogy az ember fejben tartsa a vonatszámokat, tehát külön engedélykérő, vonatlejelentő, vonatszámkövető szoftvert kell használnunk (létező dolog). Nagyon király lenne, ha a "bizber" maga tudna ilyet (mint pl. egyes német állomásokon az SpDrS60-klónok, vagy Elektra-klónok).

 

Egyértelmű, hogy egy tökéletes D55, D70 nem szükséges, nem is megengedett, annál egyszerűbb, kompromisszumosabb megoldás kell. Úgy tűnik, jelenleg hiányzik a piacról egy korrekt, bizber-szemléletű, ámde a modellvasúti üzemhez szükséges kompromisszumokat bevállaló progi.

 

Jelenleg a TC tűnik a legkevésbé használhatatlannak a feladatra. Köze nincs a bizberhez, szimplán terepasztalvezérlő (annak viszont profi). Egyszerű kis progi, feltelepíted, és már megy is. De ha bizberkedni akarsz, mindent bitenként kell összekattintgatni benne, és baromi nagy munka korrekt oldalvédelmet, jelzőkezelést megcsinálni (felül rá a saját moslék editorában; még az is sokat segítene, ha szöveges formátumba mentene). Ellenben rendkívül rugalmas. Meg tudom csinálni benne a manuálisan kapcsolgatható foglaltságot, meg tudom csinálni, hogy egy vágányutat tetszőlegesen bizonyos foglaltságok együttállása oldja; csináltam a kézi váltóállításokhoz fekete gombokat, de simán lehet bökdösni a váltókat is; satöbbi.

 

Summa: a német példa mindenképpen azt mutatja, hogy lenne igény egy bizber-szemléletű állomási vezérlőszoftverre (nekik van nem egy), ami az univerzális terepasztal-vezérlő és a bizberszimulátor közt van. Kíváncsi vagyok, hogy a TerVez2 hol fog elhelyezkedni a skálán :)

Előzmény: hnorbi (1441)