lakóbuszfan Creative Commons License 2016.11.19 0 0 49518

sziasztok,

pont kiszellőzési dilemmában vagyok én is, így szívesen veszem a tanácsokat mit javasoltok. Van egy spéci "vizes tömegkályhám", ami az alábbi skiccrajz mutat. Alapból az a felállás, hogy van a kandalló betét és egy kb 2,5 folyóméteres füstcső a helységen belül. Csalódtam kissé a "folytonégésben" így muszáj valamilyen utólagos hőtárolási megoldás. Annak sok és bonyolult oka van hogy miért ilyen megoldást választottam szóval ezt most nem részletezem, de ahogy a képen is látszik, a füstcsövet egy a kandalló mellé helyezett 300 l-es víztartályba akarom vezetni kerülő úton. Ha már bemelegedett a rendszert, akkor az 1-es huzatszabályzót zárom, így az a forró füst az "U" alakú füstcsőben halad felmelegítve a 300 l vizet 95 c fok  környékére. Jövő héten már megépítem a rendszert, de felvetődött a 2-es és 3-as huzatszabályzók esetleges szükségessége, mert miután felfűtöttem a tíztartályt és az 1-es huzatszabályzót újra nyitom - miközben egyébként a leégett fa után természetesen már lefojtom a kandalló levegőbemeneteit  - még így is a most már használaton kívüli "U" alakú füstcső ebben a fázisban meg éppen kihűtheti a puffert, mivel ebben az esetben a a füstcsövet a tartályban lévő víz tartja melegen és adja át neki a hőt. És bár nincs nagy huzat az "U" füstcsőben lévő meleg levegő mégiscsak felfele, kifele fog szállni. Én ettől félek. Ezért gondoltam még két huzatszabályzó beépítésére, méghozzá úgy hogy tökéletesen záródóra alakítom át (pótolom, tömítem ki). De még az 1-es huzatszabályzót is átalakíthatom tökéletesen tömítőre, hiszen a huzatszabályzók itt most nem teljesen az eredeti funkciójukat töltik be, hogy teljesen le legyen lezárva a kémény azt a kandalló levegőszabályzói megoldják.

Szóval mi a véleményetek, szükséges lehet beépíteni még a 2-es 3-as huzatszabályzót is a rendszerbe hogy az "U" füstcsőalakzat leégés után ne hűtse ki a puffert?