HA5OPI Creative Commons License 2016.11.19 0 0 56164

Bocs... de te itt nagyon keversz valami fogalmakat. Az, hogy mi van írva az antennára, abszolút lényegtelen.

 

Egy rendes SWR mérőn tudod mérni a haladó (Forward, FWD) állásban (vagy két műszeres esetben azon a műszeren) a haladó teljesítményt, a másikon a visszavertet.

 

Először lődd be a mérést magát, egy 50 ohmos műterheléssel, de ne egy 5 forintos bolti ellenállással hanem indukciószegény, nagyteljesítményű, lehetőleg vastagfilmes kivitelű darab legyen, vagy gyári műterhelés.

 

Itt a rádió által mutatott kimenő teljesítmény és a műszer által mutatott haladó teljesítmény ugyanakkora kell, hogy legyen. Visszavert nem lehet, azaz SWR=1.

 

Ez után dugd rá az antennát és mérjél. Ha nem jó az érték, akkor a tápvonal illetve az antenna lehet a ludas. Majd itt jönnek a trükkös részek, ha kellően szar a tápvonalad, akkor gond nélkül kaphatsz 1.0-ás SWR-t is úgy, hogy akár antenna sincs rajta, mert átmegy műterhelésbe az egész drót. 4-500 MHz környékén már egy vacak csatlakozó is viselkedhet impedanciaosztóként, te meg csodálkozol, hogy valami nem gömbölyű.

 

Az antennád ne legyen lakásban (főleg egy Yagi), hanem az előírt telepítési magasságban és az egyéb vasaktól (akár a bádog ereszcsatorna) is a megfelelő távolságban.

Előzmény: Moto76-reloaded (56160)