Astrojan Creative Commons License 2016.11.17 0 0 954

Nem több, pont elég a molekuláris hidrogén. Az anyagtartalmat a földfelszínről állapították meg 21 cm-en ami az atomos hidrogén jele. Mivel a H2 nem látszik a levegőréteg alatt akkor az a fizikusoknak nem is létezik, amíg nem látják addig az nincs.

 

De bukfenc, az ESA felküldött egy IR spektrométert az égbe (már vagy 20 éve) és egyből találtak az atomos hidrogén mennyiségének az 5-15 szörös mennyiségét, legyen tíz a könnyebbség kedvéért.

 

Mivel az Univerzum anyagtartalmát úgy becsülik (Ann Feild, STSCI), hogy a csillagok fél %, a He és hidrogénfelhők 4 % valamint a sötét anyag kb 25-30 % ezért ha a hideg hidrogénfelhők (= kb 3 %) anyagának tízszeresét megtalálod  akkor az éppen kifutja a a sötét anyag 30 %-ot.

 

Nyilván ebben sok a becslés, de nagyságrendileg már nincs szükség az agyament, sosemlátott extrém részecskék feltételezésére.

 

És mondjuk tényleg elég vicces, hogy a legelemibb, az atomosnál sokkal stabilabb hidrogént (= H2) leírták csak azért mert az nem látszik. Helyette kéndioxid meg hasonló vegyületek alapján becsült H2 mennyiséggel számoltak és mint ahogy említetted is, lényegesen alábecsülve a barionos anyag mennyiségét.

 

A pontosítás miatt további vizsgálatokat kellene végezni, de úgy tűnik ez elég nagy égés.

Előzmény: pk1 (951)