Astrojan Creative Commons License 2016.11.16 0 0 949

Ennek a hidrínó sötét anyag dolognak annyi a valóságtartalma, hogy a sötét anyag molekuláris hidrogén (= H2). De a H2-t senki nem nevezi hidrínónak annak ellenére, hogy fele akkora térfogatot foglal el mint az atomos hidrogén.

 

Valóban nagy energia szabadul fel ha az atomos hidrogén molekuláris hidrogénné alakul. Ha hirtelen atomos hidrogénnel tudnál feltölteni egy szobát akkor az felrobbanna, mert a durranógáznál nagyobb energia szabadulna fel (az atomos hidrogén H2 -vé alakulásához nem kell oxigén).

 

A molekuláris hidrogén a földfelszínről nem látszik, emiatt rengeteg anyag hiányzott az Univerzum anyagmennyiségének feltérképezésekor. Emiatt vezették be a sötét anyag fogalmát és találtak ki hozzá mindenféle sosemlátott extra anyagfajtákat, wimpeket, axionokat meg a csuda tudja miket. Egyikre sincs szükség mert időközben megtalálták a hiányzó H2 -t amint a légkör fölé a világűrbe telepítettek egy IR spektrométert és megtalálták a molekuláris hidrogén infravörös tartományú vonalait. Ezeket a vonalakat a levegőréteg elnyeli, ezért nem látszanak a földfelszínen.

 

Tehát megvan a sötét anyag, nincsenek hidrínók de még a dínók is kipusztultak már.

Előzmény: Hapo (945)