lxt Creative Commons License 2016.11.11 0 0 5

A Cég, mint jogi személy

 

Mármint nem a cég, hanem a jogalanyisággal felruházott cégvagyon. Kis matek: a jegyzett tőke, mint jogi személy.:-)

Másrészt az előleg fizetésének rögzített igénye és annak kézhezvétele (ami, egyrészt a szerződéskötés előfeltétele, másrészt a teljesítésre kötelezett dedikált kötelezettségvállalása) inkább volna minősíthető ígérvénynek, mintsem az előleget fizető kockázatvállalásának.

Mivel azonban én sem vagyok jogász (és itt szeretnék köszönetet mondani minden, valamikor értem felelős személynek), nem láthatom át a rációtól függetlenül (papírra vetett) kiötlött passzusgalaxisok labirintusát.

Én tényleg nem akarok hangulatot kelteni, de:

- ha jogi kérdésként merülhet fel a topiknyitó felütése

- mert odáig fejlődött (önmagába bonyolódóan) a jogtudomány, hogy a vázolt tényállás (szubjektív) értelmezése (objektív) jogszerű, ámde a jogi környezethez képest relatív

- akkor… megállapítható a megrendelő felelőssége, amiért (tényszerűen amikor), megrendelte a teljesítést igénylő szolgáltatást és/vagy munkát… mert érezzük, innen, ebből a helyzetből már nem jöhet ki jól a megrendelő

- mindegy, hogy amit megrendelt… vagy hogy mikor és milyen teljesítési feltételek ígérete szerint tette azt… ez kérem mind mellékes, ha a Cégnek is vannak jogai - mondjuk semmivel se kevesebb vagy több, mint a megrendelőnek (És? Ha egyszerűen csak meggondolta magát a Cég? Szíve joga.:-))

Előzmény: ásítósmacska (4)