gergem Creative Commons License 2016.10.15 0 0 124272

Sziasztok

Mai feladványom magam számára, amire majdnem találtam is megoldást: hogyan tudok egy 2x20x40cm-es deszkából csinálni egy 1.1x10x40cm-eset (a maradék nem érdekes perpillanat). Asztali körfűrész nincs, kézi van (végül megvettem a Maktec-et, tetszik is). (Maróval nem szerettem volna végigpepecselni a felületet.)

Addig jutottam, hogy kb. 1-1.5mm tévesztésem lett a végére. Ennél pontosabban nem ment. Sajnos mire észrevettem, addigra már mindegy volt (1cm vastag lett a vége, ráragasztani meg ugye nehezebb, mint elvenni belőle). 

Ahogy dolgoztam (remélem követhető lesz): az asztalom széle egyenes, erre alulról rászorítóztam egy deszkát a széle síkjában (tehát úgymond megvastagítottam az asztal síkját lefelé). Majd az elvágandó deszkát a legszélesebb lapjával az asztal széle felé hozzászorítottam a deszkához. Így a szorítók nem voltak útban a fűrésznek (mivel alulról tartották az elvágandót a segéddeszkához). Az asztalra fektettem egy (korábban már kipróbált, házi készítésű) vezetőt a fűrészhez és ennek mentén vezettem (a fűrész talpa nagyrészt az asztalon volt, kicsit nyúlt csak be a deszka fölé, ahol a vágási sík volt. Valahol mégis csúszott egy kis hiba a rendszerbe, ahogy fent írtam. 

Van egyszerűbb, jobb módszer? Ti hogyan vágnátok ilyesmit? 

(Hátha van vmi triviális módszer, amire nem gondoltam.)

Köszi!