Flacika Creative Commons License 2016.09.25 0 0 3107

Tegnap három Egri Bikavért ittunk, és érdekes tapasztalatokat szereztünk.

 

Első volt a Petrény Big Band Superior Bikavér 2009-ből, 14% alkohollal. Honlapjuk szerint Kékfrankos, Cabernet Sauvignon & Franc, Merlot, Syrah házasítás, barrique és ászok hordós érlelés fajtánként (24 hónap), 12 hónap palackos érlelés.

 

Második a Pók Tamás Pajdos Bikavér Superior 2012-es évjárat, 13,5% alkohollal. A honlapjukon ezt írják: "A Pajdos egy híres régi dűlő Eger határában. Az itt termett Kékfrankos, Merlot, Cabernet franc és Pinot noir szőlőt kézi csömöszöléssel erjesztettük, majd préselés nélkül fahordóba színeltük. Tizenhét hónapos érlelés után szűretlenül töltöttük palackba."

Utolsónak egy "alap", klasszikus bikavér jött a CBA-ból, Patronus Egri Bikavér Simon Józseftől, 14% alkohollal. A palackon nincs évjárat, összetételére vonatkozóan sajnos nem találtam semmit.

A sorrend lehet, hogy nem volt tökéletes, mert a Pajdossal kellett volna kezdeni. Ez gyümölcsös, gazdag ízvilágú, kiegyensúlyozott, finom bor. A borbolt.hu ezt írja: "Van benne gyümölcs, fűszer, kellő báj, de még tolakodás nélkül. Közepesnél teltebb korty. Az érett tannin nem akar annyira lehengerlő lenni, de az ízek így is betelítik a szájat, a savak pedig tartják velük a lépést. Arányos harmonikus bor." Pontosan.

Vele szemben a Big Band teljesen más karakter. Kevésbé gyümölcsös, a hordó jobban érződik, de ezzel együtt kiegyensúlyozott, markánsabb jellegű bor. Ezt a bort leginkább nehezebb ételek mellé tudom elképzelni.

A Patronus (Simon) inkább a Big Band vonalat követi, de túl sok a hordó, túl fás. Egyetértettünk abban, hogy ez a trióból a leggyengébb, de ez nem is superior, hanem "csak" sima bikavér. Az is biztos, hogy a legolcsóbb, ha jól emlékszem, 1400 Ft az ára. A Big Bandet a neten 2800 és 4000 Ft-ért is meg lehet venni, a Pajdos 3600 Ft.