Homo mirabundus Creative Commons License 2016.09.22 0 0 4637

  A csillag fényt mér, az eredményt el is tárolja egy ideig (kb. három másodperc). Addig hiába nyomorgatod az expo gombot, nem a vele mért érték szerint fog exponálni a gép, hanem az előbbivel. Jól tud jönni, pl. amikor túl nagy a kontraszt, de te láthatóvá akarod tenni a sötétebb részeket is (persze ekkor nagy valószínűséggel kiégnek az amúgy is világos részek): mérsz a sötétebbre, újrakomponálsz, durr.

  Akkor is mér és beállít, ha már félig benyomtad az expo gombot, az utóbbival történt mérés eredményét felül is írja! Érdemes kicsit játszanod a fénymérés beállításaival is, mert nem mindig egyértelmű, mire gondolhattak kanyonéknál...

 

  Az AF-ON pillanatszerűen oda fókuszál, ahová a kijelölt fókuszpont esik. de felengedés után nem tartja ott! A módszer: kijelölöd a fókuszt az AF-ON-nal, benyomva tartod, majd durr. Ekkor a félig lenyomás után nem fókuszál újra a váz. Visszafelé nem működik; ha egyszer a félig lenyomott expo gombbal már fókuszáltál, azt az AF-ON nem fogja felülírni! Servo módban nem műxik, pedig néha pont ott lenne hasznos... Lehet vele kímélni az expo gombot is.

  Valódi szerepe a LiveView-nál van, próbáld ki, minden magyarázatnál hasznosabb!

 

  Ezek tehát nagyon hasznos segédeszközök, de inkább a kompozícióban, mint a (helyes) expozíció beállításában (természetesen a full manuális vagy Av/Tv üzemmódokra gondolok). Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy ha pl. az egyik szélső fókuszpontot -vagy inkább nem a középsőt- kellene használnod, azok bizony jóval gyakrabban hajlamosak alulteljesíteni az elvárásaidat, ezért legalább a fókuszálásra a középsőt gyakran célszerűbb használni.

  Ugyanakkor az obik sem egyformán élesek a teljes képmezőben (szélek felé romlanak - ezért jobb a helyzet az FF-re készült üvegekkel, mint az eleve APS-C-s obikkal), így ez a "nem a közepe kell éles legyen" nem jön be mindig. No, ezért lennének jók azok a fránya szélső fókuszpontok, de azok meg olyanok, mint fentebb, meg hát ha valahol az egyharmad számít szélsőnek...

Előzmény: holloo (4636)