_Nyuszi Creative Commons License 2016.09.17 0 3 432123

Belesétáltál HM csapdájába és nem vetted észre az iróniát.

 

Ez a "még hány évre elég a kőolaj" téma mindig úgy értendő, hogy a hozzáértjük azt, hogy "gazdaságosan kitermelhető mennyiség". Tehát ahogy a kitermelési technológia fejlődik ÉS ahogy az értékesítési ár megy felfelé, úgy lehet egyre több lehetőségből választani.

Amikor Texasban leszúrtál egy botot és feltört az olaj, senki sem akart az Északi-tengeren fúrótornyot építeni, mert az túl drága beruházás lett volna és a mélytengeri fúrótorony teljes élettartama alatt sem térült volna meg. Jelenleg már megéri oda ilyent építeni.

 

--------------

 

A megújuló és a nem megújuló energiaforrások között éppen az a különbség, hogy utóbbi keletkezéséhez több idő kell, mint amennyi a fogyasztásához, ergó egyszer csak el fog fogyni. Ez vagy érdekel minket, vagy nem. Most nyomatják pl. az elektromos autókat, ingyen töltheted őket, különböző kedvezmények vannak, csak azért, hogy ne benzint fogyasszunk. Viszont ha holnap mindenki autót akarna tölteni a konnektorból, igencsak felmenne a villamosenergia ára, és igencsak importfüggők lennénk villamosenergia terén is (most is azok vagyunk, de akkor ez fokozódna).

 

A másik érdekes (legalábbis számomra) párhuzam, hogy ha épült volna Paks2 vagy akár Paks3, ahhoz urán kéne, ami itthon nincs, tehát az importfüggőségünk ugyanúgy megjelenne, mint a barátság vezeték kapcsán, csak más formában. (Mielőtt feltennéd a "hány évre elég a Föld uránkészlete?" kérdést, most leszögezném, hogy tengervízből is nyerhető ki urán, csak ez a jelenlegi kitermelési és értékesítési árak mellett senkit sem motivál. De ha hirtelen a világ összes lukát teletömnék urán alapú atomerőművel, valószínűleg lenne rá igény. Ezt csak azért gondoltam megosztani veled, hogy lásd: a "mennyi évre elég a kőolaj?" kérdéskör szerintem általános szintű gazdasági, energetikai és földrajzi ismereteket feltételez, ergó nem biztos, hogy bele kell állnod egy ilyen beszélgetésbe. Külön fáj, hogy amikor ezt legutóbb leírtam neked, akkor már korábban ezt valaki egyszer leírta neked előttem. Ez már három. Tíznél meghívlak egy sörre.)

 

Hja kérem, ilyen az, amikor egy ország nem ül végtelen mennyiségű energiahordozó-készleten.

Előzmény: M63 010 (432120)