Északi Hegyek Útjain
A jelvénytartó dobozomban rendezgetvén az elmúlt év szerzeményeit picit elgondolkoztam ezen a néhány nagyon szép, az Északi-középhegység ismert és kevésbé ismert útjain létrehozott túramozgalmon, mit is lehetne róluk mondani két-három mondatban, és kinek is ajánlanám őket, ha esetleg ajánlani kellene...
Börzsönyi Kéktúra
Kellemes főváros közeli két, esetleg háromnapos túra, a Börzsöny kevésbé járt vidékein, néhány meglepetéssel fűszerezve, mint a Csarna-völgy kisvasúti pályája, vagy éppen a Nagy-Galla kilátása. (Drégely vára mint látnivaló közismert, az nem meglepi) Útvonalvezetése jól eltalált, jelzettsége tökéletesnek mondható.
Bárkinek jó szívvel ajánlanám, viszonylag jó logisztikájú, jól szakaszolható kényelmesen tervezhető útvonal, akár kezdők számára is.
A táv 64km, díjazása kitűző.

Rákóczi túra Zemplén
Ha nagy bánatom lenne és elmennék egy pár napra túrázni akkor ezt választanám. Ez a kedvencem. Csodás táj, zord bércek, épülő (Regéc Füzér) és elfeledett (Komlóska, Amadévár) Rákóczi-várak, egyszerű, közvetlen emberek, jól járható, jó jelzettségű túrautak.
Lényegesen nehezebb túra mint a vele kilométerben azonos börzsönyi társa, talán három napra bontva lenne az ideális teljesíteni, a Regéc-Telkibánya szakasz a mozgalom "csúcsa" Amadévárral és a Gönci kolostorromokkal, az önmagáben megér egy napot.
A túra bár nehezen megszakítható, (tömegközlekedés nulla) ennek ellenére a falvakban szállásokkal jól szakaszolható, Komlóskán, Regécen vagy Telkibányán is aludhatunk akár.
63km, a díjazás szép jelvény.

Mátrai Rákóczi-túra
Ez a túra is nagyon szép helyekre kalauzol el, de egy picit csalódás. Tulajdonképpen egy kényelmesen teljesíthető egynapos mátrai menet lenne, ha nem lenne benne egy 9 kilométeres full aszfaltos szakasz amely szinte feleslegesnek mondható, és jól kiváltható volna erdei átkötéssel, így a táv 42 helyett 33-34 km lenne, és nem veszítene értékéből szinte semmit a mozgalom.
Két nap alatt jártam be, jót gyalogoltam, a Mátra hegyei közt vezető szakaszok szépek voltak, de még egyszer már nem tudna érdekelni különösebben, ellentétben az összes többivel.
42 km, a jelvénye egyedi, nagyon szép, Kékestetői megszakítással jól logisztikázható, bárkinek ajánlható, pláne ha mindkét alkalommal a Kékesen kezdjük...:-)

Kohász Kéktúra.
Nehéz vidék, nehéz terep, 130kilométeren, elképesztő mennyiségű látnivalóval és tanulsággal..
Igazi múltbéli klasszikus bakancsos túra, annak minden nehézségével és szépségével, a ritkán járt, nehéz sorsú vidékek zordon bájával, gyönyörű kilátásokkal, szinte érintetlen erdőségekkel, benőtt ösvényekkel, szociológiai tanulmányok tucatjait érő falvakkal fűszerezve.
A számomra eddig ismert kisebb túramozgalmak közül "A" túra.
Négy részre bontva adódik két könnyebb szakasz (Dédes-Diósgyőr, Salgótarján-Istenmezeje) és két hardcore (Ózd-Dédes, Istenmezeje-Ózd)
Csak gyakorlott túrázóknak ajánlanám, és elsősorban olyanoknak akiknek van némi érzelmi kötődése ezekhez a vidékekhez, mert amúgy nem biztos hogy élvezni fogják, annyira küzdelmes.
Ennek ellenére én személy szerint bármikor elmennék újra végigjárni.
Logisztikailag közepesen nehéz, sőt ha két kétnaposra bontjuk akkor még könnyűnek is mondható.
Jelvénye ennek is nagyon szép. (harmadik utánverés, apró változásokkal az elsőhöz képest.)

Partizán túra
Ez a túra egy külön fejezet, egy skanzen-túra. Nem is gondoltam volna hogy ilyen érintetlenül megmaradt túraútvonal még létezik Magyarországon. Élveztem.
Múltbéli ideológia, rengeteg régi jelzés és tábla, térképen még meglévő, de már elmúlóban lévő házak, objektumok, csodás vidék, a turisták számára szinte ismeretlen terület.
Az említett mozgalmak közül a legrövidebb, mindössze 20 km, egy kényelmes egynapos séta, a Kohászhoz hasonlóan ritkán járt vidékeken, sőt a kezdő és végpont közt mindenféle civilizációs ártalom nélkül.
Logisztikailag könnyű, a kezdő és végpont közt jó a tömegközlekedés, indulhatunk Hangonyból vagy Borsodnádasdról is, de Ózdon is letehetjük a kocsit.
Bárkinek bármikor szívesen ajánlanám, ugyanakkor egy jó túratárs, vagy némi érzelmi kötődés a vidékhez itt is jól átsegíti a túrázót egy-két nehezebb, benőtt szakaszon.