d_feco Creative Commons License 2016.09.15 0 0 122528

Fogalmam sincs, hogy honnan lehet beszerezni másfajta 'használatra termett' vésőket. De tényleg. Ezeket egy isten háta mögötti városnak csúfolt tanyán vettem, ott is a vasudvar hátsó szegletében eldugott kicsiny üzletben, ahol ráadásul még facsavart sem lehet kapni...

A gyanúsan olcsó vésőket kerüld el, mert azok még macskát dobálni sem jók, megélezni sem lehet őket rendesen (meg sehogyan sem), nemhogy dolgozni velük(ezen a stádiumon már túl vagyok, anyám lepett meg velük)... Ezeknél a vésőknél fel volt tüntetve az acél keménysége a dobozon (nem emlékszem biztosan, de olyan 58 vagy 60Hrc rémlik), illetve még a hagyatékokból érdemes vésőket nézegetni (de ez utóbbi már nagyon zsákbamacska).

Ennél olcsóbb kategóriában hagy némi kívánnivalót maga után az acél (kínai biliacél, könnyen hajlítható, de nem fenhető, stb.) illetve a nyél (pl. a YATO márka, leesik a véső nyele az acél részéről, mindennek ellenére az acél része ennek is tökéletes). Ezt a márkát, amit írtam, akár darabonként is megveheted (akár a neten keresztül is), ráadásul tiszta lelkiismerettel, mindenféle anyagi ellenérdekeltség nélkül ajánlom neked - nem túl drága - de nem is olcsó. Nem mondom azt, hogy örök darab, de számomra öröm vele dolgozni a többi szopóka után.

A kialakítása elég korrekt, a nyele nem csúszós, marokra fogva vagy két ujjal is könnyedén megtartható. A lapjai eléggé közelítenek a síkhoz és a párhuzamoshoz (nem kell még órákat szöszmötölni ezekkel is), az élük derékszögben áll, nem ék alakúak. Élezd és használd. Ennyi. Bár biztosan jobbak a cseresznyés vésők és népes társaik, de azok számomra a nem megfizethető kategóriát jelentik. Kezdésnek ez ideális. A nagyon drága vésők meg szerintem pénzkidobást jelentenek, hasonlóképpen egy másfél millió MNF értékű kézigyaluhoz, amit ha megvennék, akkor is vitrinben rejtegetnék - akármilyen élvezetes is velük a munka...

A fakalapács mindegy is. Nem tétel. A valóban egyenes vonalzó az már neccesebb. A derékszögű derékszög... Legutóbb Kínából jött egy, ami valóban derékszögű, mert itthon még nem kaptam ilyet, pedig legutóbb nem kevés kavicsot hagytam a boltban - bár igaz, hogy a legutóbbinak állítható minden porcikája, csak az a két egyenes egy kicsit görbe - így necces a dolog...

Ezek alapján dönts bölcsen és okosan, valaki bizton kiegészíti mondanivalómat. Legalábbis remélem...

Előzmény: gergem (122526)