dash_ Creative Commons License 2016.09.14 0 0 13014

"@Mire Bizánc egyáltalán létrejött ...

mire Bizánc lejegyeztetett mint Bizánc, már nem volt Bizánc.

 

talán jobban kéne figyelned:

Nova Roma-t I. Constantinus alapította 330. május 11-én Büzantion (görögül: Βυζάντιον, latinosan Byzantium)görög gyarmatváros területén."

 

Büzantion városa nem "Bizánc", legalább is ez nagyon félrevezető fordítás a magyar szóhasználatban...

 

 

"az egységest én arra értettem, amikor Athamadüsith (Ateasz) bevonult Bizáncba és megfenyegette a görög császárt."

 

Ilyen volt, persze. Csak Ateasz nem "Bizáncot" hanem Büzantiont ostromolta és a makedónokkal harcolt, konkrétan II. Philipposszal, Nagy Sándor apukájával.

És Ateasz a Duna és Meotisz közötti szkítákat egyesítette (már: egyesítette...), az innen keletre élőkhöz köze nem volt.

 

 

"ugyanis a "szkíták" önmegnevezése ashkata."

 

Megkérdezhetem, hogy ez az információ honnan van? Én lemaradtam ott, hogy a szkíták önelnevezéséről egyetlen egy forrással rendelkezünk, ez pedig Hérodotosz (pl. az iskuzai/askuzai az az asszír nevük). Ő pedig ezt írja (bocs, hogy nem keresem meg magyarul):

 

"From Leipoxais sprang the Scythians of the race called Auchatae; from Arpoxais, the middle brother, those known as the Catiari and Traspians; from Colaxais, the youngest, the Royal Scythians, or Paralatae. All together they are named Scoloti, after one of their kings: the Greeks, however, call them Scythians." (IV. könyv)

 

De így is folytatja:

"When one crosses the Tanais (mármint keletre), one is no longer in Scythia; the first region on crossing is that of the Sauromatae, who, beginning at the upper end of the Palus Maeotis..."

 

 

"ez nem jelenti h ne lett volna egységes szkíta nép."

 

Ebben egyetértünk valahol.

Nagyon úgy néz ki, hogy az i.e. 5-2. századok környékén volt egy politikailag és kulturálisan így-úgy egységes nép/törzsszövetség a Duna és a Don között akiket a görögök szkítának neveztek.

Viszont miután ez a nép feloldódott a szarmaták terjeszkedésében, már a rómaiak egy általánosító kifejezésként használták azt, hogy "szkíta". Maga "Scythia" területét is áthelyezték Közép-Ázsiába, mivel a görögök Szkítiájának helyén akkor Sarmatia volt.

 

Szóval végül is volt valamikor egy szkíta nép. Viszont ahogy a "szkítát" ma is használjuk és ahogy már a rómaiak is használták - vagyis a Duna, Altáj és India/Tibet kapuja között élő minden vaskori nomád gyűjtőneve - úgy sosem alkottak egy egységes népet vagy világbirodalmat. Ilyet a görögök sem írnak sehol.

 

Előzmény: pejgeroj (13012)