öreg-muslica Creative Commons License 2016.09.13 0 0 9235

Gin leegyszerüsítve

 

Elöször is, ha a gin érdekel ne keverjük ide egyenlöre a refluxot, csak bonyolítaná…….

Gondolom a Kipróbált Receptekben már olvastál a ginröl.

Ha a keresöbe beírod “gin” nem fog hozni semmit, mert csak három betü, de ha beírod : “a gin” sokat fel fog hozni…..

Ugyanígy sok mindent fogsz találni a thumper szóval…….

Levágva a sarkokat és a lényegre térve legjobb, ha leírom, hogy mostanában hogyan csinálom a gint, amit szeretek……..(más is…….)

A #2913 hsz.-ban van a rajz a mai lepárlómról. A gin fözéshez egy thumpert és egy köpködöt ( slobber box) használok.

 

 

Ez a leggazdaságosabb módszer idáig, mert csak két fözést igényel (de speciális fözöt)

Felöntök az üstbe 16-17 L 37 %-os alszeszt, a thumperbe beleöntöm a kb. 0.5 L beáztatott füszer keveréket.

A fözés elején minden úgy történik, mint egyszerü  második lepárlásnál. A csapok úgy vannak állítva, hogy a felsö páracsövön megy a göz a hütöbe.

A rézeleje megy a szemétbe(vagy a fünyíróba) a feje megy a feje-gyüjtöbe.

Amikor a szíve kezd jönni, a csapokat zárom és nyitom, hogy az alsó páracsövön keresztül a thumperen keresztül menjen a göz a hütöbe.

Ezzel a módszerrel a füszerek összes arromája belemegy a ginbe, ( és csak is a ginbe ), míg a feje és a farka tiszta marad és más célokra fel lehet használni.

Amikor a szeszfok 60 % alá megy, visszaállítom a csapokat, hogy megint a felsö csövön kapjam a farkát.

Ezzel a módszerrel kb. 8 L száraz, London Dry tipusú gint kapok. A hígításhoz desztillált vizet használok, mivel nagyon kemény víz van nálunk.

A szüréssel és ülepitéssel mostanában nem sokat törödök, egy napi ülepítés után a bor szürö gép közepes szüröjén átnyomva kristálytiszta bolti minöségü italt kapok.

A jelenlegi “ ö-m kedvence “ :       8 L kész ginhez.

80 g száraz boróka bogyó

10 g korriander

3    csillag ánizs

6  g édeskömény

3  g kömény

3  g  száraz rozmaring

8 x 2 cm narancs héj

6 x 1 cm citrom héj

½  kicsi mandarin héja

A füszereket 0.5 L  40%-os szesszel  felöntöm és turmixolom. Legalább egy hétig hagyom dolgozni.

Egyszerre csinálok 4-5 ilyen fél literes füszer oldatot, ha szükség van rá csak lekapom a polcról.

 

A többi kérdésre:

A thumper használatánál a méretezés a legfontosabb. Kb. 20-25 %-a  legyen az üstnek.

A jól méretezett thumpernél is emelkedik a folyadék szintje, amíg el nem éri az üzemi hömérsékletet. A jó méretü thumperben a fözés után ugyanannyi folyadék marad, mint a kezdetben volt.

A kisebb méretezési hibákat lehet késöbb javitani szigeteléssel, vagy kis fütéssel.

Sok sikert,

ö-m

Előzmény: Törölt nick (9234)