Gin leegyszerüsítve
Elöször is, ha a gin érdekel ne keverjük ide egyenlöre a refluxot, csak bonyolítaná…….
Gondolom a Kipróbált Receptekben már olvastál a ginröl.
Ha a keresöbe beírod “gin” nem fog hozni semmit, mert csak három betü, de ha beírod : “a gin” sokat fel fog hozni…..
Ugyanígy sok mindent fogsz találni a thumper szóval…….
Levágva a sarkokat és a lényegre térve legjobb, ha leírom, hogy mostanában hogyan csinálom a gint, amit szeretek……..(más is…….)
A #2913 hsz.-ban van a rajz a mai lepárlómról. A gin fözéshez egy thumpert és egy köpködöt ( slobber box) használok.
Ez a leggazdaságosabb módszer idáig, mert csak két fözést igényel (de speciális fözöt)
Felöntök az üstbe 16-17 L 37 %-os alszeszt, a thumperbe beleöntöm a kb. 0.5 L beáztatott füszer keveréket.
A fözés elején minden úgy történik, mint egyszerü második lepárlásnál. A csapok úgy vannak állítva, hogy a felsö páracsövön megy a göz a hütöbe.
A rézeleje megy a szemétbe(vagy a fünyíróba) a feje megy a feje-gyüjtöbe.
Amikor a szíve kezd jönni, a csapokat zárom és nyitom, hogy az alsó páracsövön keresztül a thumperen keresztül menjen a göz a hütöbe.
Ezzel a módszerrel a füszerek összes arromája belemegy a ginbe, ( és csak is a ginbe ), míg a feje és a farka tiszta marad és más célokra fel lehet használni.
Amikor a szeszfok 60 % alá megy, visszaállítom a csapokat, hogy megint a felsö csövön kapjam a farkát.
Ezzel a módszerrel kb. 8 L száraz, London Dry tipusú gint kapok. A hígításhoz desztillált vizet használok, mivel nagyon kemény víz van nálunk.
A szüréssel és ülepitéssel mostanában nem sokat törödök, egy napi ülepítés után a bor szürö gép közepes szüröjén átnyomva kristálytiszta bolti minöségü italt kapok.
A jelenlegi “ ö-m kedvence “ : 8 L kész ginhez.
80 g száraz boróka bogyó
10 g korriander
3 csillag ánizs
6 g édeskömény
3 g kömény
3 g száraz rozmaring
8 x 2 cm narancs héj
6 x 1 cm citrom héj
½ kicsi mandarin héja
A füszereket 0.5 L 40%-os szesszel felöntöm és turmixolom. Legalább egy hétig hagyom dolgozni.
Egyszerre csinálok 4-5 ilyen fél literes füszer oldatot, ha szükség van rá csak lekapom a polcról.
A többi kérdésre:
A thumper használatánál a méretezés a legfontosabb. Kb. 20-25 %-a legyen az üstnek.
A jól méretezett thumpernél is emelkedik a folyadék szintje, amíg el nem éri az üzemi hömérsékletet. A jó méretü thumperben a fözés után ugyanannyi folyadék marad, mint a kezdetben volt.
A kisebb méretezési hibákat lehet késöbb javitani szigeteléssel, vagy kis fütéssel.
Sok sikert,
ö-m