Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 3111

Régebben nézegettem én is ezeket, de arra jutottam, hogy ez így van kitalálva. Amikor feszültséget kap, 18 másodperc késleltetéssel húz meg a mágnesszelep, a bele integrált elektronika segítségével. Az adatlapokon is szerepel a 18 sec névleges érték.

 

Ilyen egyszerű módon (külön vezérlőegység nélkül) nem is lehetne másképp megoldani. Nyilván nem húzhat meg a feszültség lekapcsolása után. Ez a megoldás nekem sem tetszett, pláne amikor a saját rendszeremen is láttam, hogy az öblítőszelep zárásakor a mozgásban lévő víz egy nyomáslökést mér a membránra, ilyenkor a kifolyó vizet is megdobja, illetve az ütés hangja is hallatszik.

 

Lehet, a membrán ezt simán elviseli, de azért nem egy szimpatikus dolog. Az öblítést ezért úgy oldottam meg, hogy késleltetve zárjon, a betápszelephez képest.

 

Egyébként az alacsony nyomást érzékelő szelep a bemeneti vízhiány elleni védelmet képezi. Víz nélkül károsodhat a szivattyú, ha üresen felpörög. Vagy elkezdi szívni a vizet a hálózatból (amikor épp nincs, bármi okból), az sem tesz jót.

 

Ez és a túlnyomásérzékelő elektromosan sorba van kötve a motorral. Túl alacsony nyomásnál az egyik szakítja meg a szivattyú áramkörét, túl nagy nyomásnál a másik.

Előzmény: Tücsök-koma (3110)