Blöky2 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 388

Most kipakolok.

A hivatalos Bahn fórumon találtam ezt a topicot, de minimális némettudásom miatt nem vállalkozok az ottani részvételre.

A topic címe: Wann gibs mal wieder was neues ?

Kb. mikor várható valami új. Ez engem is érdekelne, mert J.B. úr már négy éve húzogatja a mézesmadzagot a 4.00 bétával, de sehol semmi release...

 

Válaszok és válaszaim a válaszokra:

 

"Ich habe im Moment nur wenig Zeit für BAHN." - írja a szerző.

[kevés időm van a Bahnnal foglalkozni]

Közben a 3.87-re és 3.88-ra volt idő. Nem mondom, hogy feleslegesek, de a 4.00-ban megjelenő 25,5°-os geometriához képest eltörpül a jelentőségük az innovációknak. (valójában arc tg 1/2 nem pont ugyanannyi, de ez most lényegtelen)

 

"letzten 15 Jahre haben nur die Anzahl der BAHN-Nutzer reduziert"

[az utóbbi 15 évben csak csökkent a felhasználók száma]

Az első gondolatom az volt, hogy nem csoda, mert... ld. lejjebb. Na de hogy 15 éve? Ami engem illet, a 3.86-ot vettem meg szabályosan utoljára, mert megjelent a 4.00ß, aztán 3.87, 3.88, én meg azt hittem, hogy a 4.00 véglegesen is hamar megjelenik - de egyelőre se kép, se hang, és a legutóbb közzétett béta is lejár idén ősszel.

 

Az eddigi utolsó két hsz-t teljes terjedelmében beidézem, és ha egy németül (elég) jól tudó egyén erre jár, szépen megkérem, hogy fordítsa le:

 

"Ich würde sagen, Bahn ist ein wenig Nerd-Fütter geworden. Früher hatte Bahn 2 Sachen zum Vorteil : zum Ersten hatte er guten Grafiken und zum zweiten hatte er die Möglichkeit zum Fahrplan zu fahren.
Heutzutage sind die Grafiken nicht mehr das Nun-plus-Ultra und das braucht es auch nicht (Vorbild der Doom-Serie (Doom 3D ist ....). Leute der schöne ÖNPV-Simulationen möchten gehen z.B nach OMSI oder die neuere Simulatoren. Die viele Optionen schrecken Leute die nur fahren möchten ab, weil sie entweder faul sind, oder es ihnen einfach egal ist.

Also Bahn hatte 2 Bezugsgruppen
1. Die einfach-Fahrer (Lieblings-Anlage Demo.xxx) : Sie möchten Heute bessere Grafiken und benutzen daher oft andere Software.
2. Die Fahrplan-Puristen : Die nutzen immer mehr Funktionen aus, wie im Beta 4.0, fahren wird damit aber immer komplizierter.

Wenn indertat immer mehr Leute nur Facebook statt Forum benutzen, warum macht keiner von euch dann einen Facebook-Pagina ?"

 

Ebből a következőket olvasom ki - de lehet hogy tévedek:

  • kisszámú nerd-öknek való [igaz ;)]
  • régen két jó dolog volt benne: a jó grafika és a menetrendszerű közlekedés
  • a grafika elavult v.ö. Doom 3D
  • vannak más tömegközlekedési szimulátorok is, pl. OMSI vagy újabbak
  • 2 Bahn felhasználói csoport van
  1.  az egyszerű járművezetők(? vagy utazók?) ők szebb grafikát kívánnak és gyakran más szoftvert használnak
  2. a menetrend-szerkesztők/fanok/nyúzók [mint pl. én is]: ... [innen kezdve kéne fordítani]
  • fórum helyett Facebook stb.

És az utolsó hsz:

"Es gibt auf jeden Fall schon eine BAHN-Gruppe. Da bin ich auch dabei und einige andere aus dem Forum."

 

Ebből csak annyit olvasok ki, hogy csak egy csoport van.

 

Azért még hozzá teszem, hogy mit szeretnék én magam.

Először a 4.00 befejezését. Habár a két utóbbi release innovációi ebbe is beépítésre kerültek, és nálam ezidáig bug-mentesen fut, de egy-két dolgot még meg kéne csinálni. Pl. hogy pont-pont közötti építéshez ne a régi 45 fokos cikcakkokat használja! (hanem a 25,5 fokos irányokat is - ez sztem fontos lenne). Vagy hogy egyes scenery-elemekhez legyenek forrógombok - avagy mindig csak síneket és utakat építsünk, semmi környezet?

Általában pedig: valami olyat mint a Bahn, de iránykötöttségek nélkül lehessen építkezni.

3D grafika nem (olyan) fontos, de vajon a bármilyen irányú járműhaladás ábrázolható-e máshogy?

A Bahnnal lehetséges mega-giga-hálózatok működnének-e 3D-ben is? Mekkora lehetne a megfelelő hálózatméret?

Rail3D régen jó volt gyengébb gépen is, de a legújabb verzióban, ha betöltöm a demóként kapott pályát és megnyitom a vonatok listáját, elszáll a program (3,2 GHz, 8 MB mellett). Pedig fő funkciója pontosan ugyanaz lenne, mint a Bahné.

(MS) Train Simulator és leszármazottai:

A pályaépítés jóval hosszadalmasabb mint a Bahnban, habár építhetők gigapályák is (Alföld). Igazi menetrend szerinti közlekedés csak az OpenRails-ben lehetséges, de akkor vezetni is kell a vonatot (ilyenkor nem működik a passzív mód). Én viszont szeretném passzív módban is tesztelni, hogy a vonatok a megfelelő irányba mennek-e és a megfelelő időben érkeznek stb.

Train Fever csak a menetrend szerinti üzem hiányzik belőle :) és persze jobb lenne, ha a vonatok irányítása kb. úgy működne mint a Bahnban (azaz nem megállóhelyek kijelölésével, hanem a váltóknál lehetne megadni, hogy melyik merre.

Eisenbahn.exe Professionel (EEP 12. verzió) én utoljára 8-ast próbáltam. Csak 100×100 km pálya építhető (de ezt ki lehet cselezni), a menetrendi lehetőségek és a jelzőkezelés viszont gyengus (igaz, hogy én csak 8-as demóig jutottam el).

Cities in Motion 2 - felválthatja az egyvárosos Bahn-layoutokat!

 

Várom véleményeteket ezekről a kérdésekről!