Innen:
Jobb híján szétnézhetsz a képmegosztókon, hogy megfelelne-e neked a körömhegynyi érzékelős kompaktok képminősége. Ennyi pénzből használtan biztosan össze tudsz hozni egy MILC vagy DSLR gépet dedikált makróobjektívvel. Itt az m4/3 gépek (Panasonic, Olympus) kisebb szenzora a nagyobb mélységélesség miatt még előnynek is felfogható az APS-C gépekkel szemben. Az objektív gyújtótávolsága lenne lényeges. Az egyik népszerű és gyakori a 100mm-es. Ezzel távolabbról, de értelemszerűen szűkebb kivágással és rövidebb záridőkkel tudod megoldani kb. ugyanazt, mint mondjuk egy 50mm-essel. Leképezésnek az 1:1 lenne jó vagy 1:2 plusz közgyűrű, de szerintem egy vaku valamilyen diffúzorral előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz vagy nagyon lekorlátozod a lehetőségeidet.
Konkrét tapasztalatom a Pentax remekre sikerült FA 100/2.8-asával van a tükrösök között, ez használtan 50-60e Ft körül szokott ritkán felbukkanni, egy magasabb érzékenységet is már jobban bíró váz (pl. K-30, K-50) kb. 70-90e Ft. A Canon hasonló 100-as makrója úgy rémlik 80-100e Ft környékén mozog, egy jól eltalált egykori középkategóriás 50D is kb. ugyanennyi. A többi tükröst nem tudom.
A MILC-ek nagy előnye makrónál (is) a folyamatos élőkép, a belenagyíthatóság és a gyakorlatilag bármilyen bázistávú régi obik könnyű használata (meg ha számít, a kisebb méret). Ilyenből csak EVF-est vennék és a kihajtható vagy fordítható LCD is biztosan sokszor megkönnyítheti a makrózást. 90-105mm-es 1:1-et tudó régi manuális objektívek az eBay-en 30-40e Ft-tól indulnak, itthon ritkán van eladó. A fenti mellett az m4/3 előnye még a szélesebb használt piac és a mérsékeltebb ár a többi tükör-nélkülihez képest, a natív makróobjektívjeiket nem ismerem. Nekem Fuji X-E1 van, ezt csak akkor ajánlom, ha manuál obi mellett döntesz, mert a sajátjai elég drágák és makrója is "csak" 60/2.4 1:2-es egyelőre. Cserébe átlagon felüli képminőséget és kiváló EVF-et is kapsz 60-70e Ft-ért.