oscarsevilla Creative Commons License 2016.09.01 0 0 5622

Amit a wattmérőről és a dinoszauruszokról írtál, azon elgondolkodtam. Olvasgatok mostanában a pulzuskontrollos edzésmódszerekről, amit egyébként minél jobban belemélyedek, annál jobban nem értek :). Egyébként meg bizonyítottan nagyon hatékony az alkalmazása, valahol olvastam, hogy átlagosan 10-15%-ra teszik a teljesítmény javulását ennek hatékony használata által, ami pont annyi, hogy a harminchatodik hely helyett megnyerj egy szakaszt. Szóval nagyon hatékony, és aki profi versenyző, az nem engedheti meg magának, hogy ne használja, De ez egy legalább 15 éves történet, a wattmérő nyilván sokkal modernebb eszköz.

 

Ugyanakkor a dinók védelmében azt mindenképpen elmondanám, hogy helyetted nem fog versenyezni a kütyüd. Nagyon sokszor látom azt a mai versenyzőknél, hogy fogalmuk sincs, mikor mit kellene csinálni. Sokkal kevesebben vannak ott fejben is, mint korábban. Nagyon aranyos, amikor feltöltik a stravára a versenyzők, hogy ki mikor mennyi wattot adott le. Csak éppen baszhatod a wattmérődet, ha te vagy a legerősebb egy sprintben, de hagyod hogy simán bezárjanak. És baszhatod akkor is, amikor hegyen az első 3 kamu támadással kicsinálnak, mert nem tudod, mikor kell menni és mikor nem. Lehet hogy én kezdek öregedni, de egy Pantaninak nem volt szüksége wattmérőhöz arra, hogy végigcsináljon egy Les des Alpes-i támadást. Gyanítom ott ki is ugrott volna a wattmérő a helyéről, ha lett volna neki olyanja. Hozzáteszem, ő éppen ugyanolyan dinó volt, mint Casar vagy Fedrigo.


De mondok egy személyes példát is. Idén tavasszal futottam egy félmaratont, de rohadtul késésben érkeztem meg a rajthoz, és sikerült a táskámban hagynom az órámat a nagy kapkodásban. Szóval mentem csak úgy bele a világba, jobb híján. Az lett a vége, hogy 9 percet javítottam az egyéni csúcsomon. Hozzátartozik, hogy sokszor hátszél volt. Ha nálam van az óra, biztos vagyok benne, hogy ez nem lett volna meg, mert megijesztett volna a tempó, és hogy elfutom az elejét, és emiatt lassítok, és így nem hozom ki magamból, ami aznap bennem volt. Valószínűleg javítottam volna 1-2 percet, és nagyon büszke lettem volna magamra, hogy igen, tudatos versenyzéssel, okosan beosztva az erőmet ez milyen faszán sikerült verseny volt. Szóval jó dolgok nagyon az ilyen segédeszközök, de nem szabad csak ezekre támaszkodni.

Előzmény: D.I. szm (5616)