vörösvári Creative Commons License 2016.08.27 0 0 1547

Balderich 819 és 828 közt volt Friaul őrgrófja. Egy frank nemesi családból származott.

815-ben jelent meg először a forrásokban, ekkor Jámbor Lajos császár legátusa volt, a dán Harald király támogatására vezetett egy szászokból és obodritákból álló sereget Jütland déli részére. 

819-ben lett Friaul őrgrófja. 819-ben ő és Borna horvát herceg betört Ljudevit országába, Kupánál Ljudevit győzött Borna ellen aki hazatért, ezután Ljudevit tört Dalmáciába, ahonnan kénytelen volt visszavonulni Borna halogató taktikája és a hideg tél miatt. 

820-ban három sereg tört Ljudevit országába, Borna, Balderich és Gerold őrgróf vezetésével. Ljudevit nem vállalt csatát, hanem seregével a hegyi erődökbe zárkózott.  A seregek elpusztították Ljudevit országát és elvonultak, Balderich közben legyőzte a karantánokat. 

821-ben újra megismételték a támadást, Borna herceg meghalt az egyik erőd ostroma közben. 

822-ben újra támadtak és elfoglalták az erődöket is. 823 elején Ljudevit Dalmáciába menekült egy szerb herceghez, összevesztek és a herceg meggyilkolta. 

824-ben és 825-ben Omurtag bolgár kán tárgyalásokat akart a timocsánok sorsáról, akik 818 előtt a bolgárok alattvalói voltak, a Szerémségben és Szlavónia keleti részén éltek, de Lajos nem akart tárgyalni. 826-ban olyan pletyka terjedt a császári udvarban hogy Omurtagot meggyilkolták vagy leváltották, elküldték Balderich és Gerold őrgrófot a határhoz hogy ellenőrizzék a hírt, de ők nem tudtak meg semmit. Elmentek a császárhoz jelenteni Ingelheimbe , de előtte nem tettek semmilyen védelmi előkészületet. 

827 nyarán a bolgárok támadtak és elfoglalták a timocsánok területét. 

A váratlan támadás miatt 828-ban Aachenben a birodalmi gyűlésen Jámbor Lajos leváltotta Balderich őrgrófot. 

Előzmény: vörösvári (1545)