vörösvári Creative Commons License 2016.08.27 0 0 1543

Borna ( + 821 )  dalmáciai horvát herceg ( 810 - 821 ) . Tehát ő volt a dalmáciai horvát állam hercege. 818-ban nem támogatta Ljudevit lázadását, mert szüksége volt a frank támogatásra Bizánc ellen. A lázadás közvetlen kiváltó oka Kadaloch Friaul őrgrófja volt, aki beleavatkozott a szomszédos szláv törzsek ügyeibe és 818-ban behatolt Ljudevit országába és fosztogatott ott. 

Miután a császár nem tett semmit Ljudevit panaszára, Ljudevit fellázadt, a karantánok és timocsánok támogatták ebben. 

819-ben Borna és Kadaloch utódja Balderich Friaul őrgrófja seregei betörtek Ljudevit területére, de a Kulpánál Borna vereséget szenvedett és elmenekült haza. Ezután decemberben Ljudevit megtámadta Borna országát, de Borna nem vállalt ellene csatát és rossz volt az idő, ezért Ljudevit hazavonult. 

820-ban Borna Aachenbe ment, itt megállapodtak a császárral, hogy három sereggel támadják Ljudevitet. Borna, Balderich és Gerold őrgróf vezette a seregeket. Elfoglalták Ljudevit országát, aki nem vállalt csatát, visszavonultak harcosai a hegyi erődökbe, Elpusztították Ljudevit országát és kivonultak, Balderich őrgróf legyőzte a karantánokat. 

821-ben újra támadott a három sereg, Borna egy hegyi erőd ostroma alatt halt meg, utóda unokaöccse Vladislav lett. 

Előzmény: vörösvári (1542)