vörösvári Creative Commons License 2016.08.27 0 0 1541

Ljudevit Posavski ( + 823 ) horvát herceg. A területe neve Posavina volt, a Sziszek és Zágráb közti terület, a Dráva és Száva közt, a székhelye Sziszek volt. Miután 803-ban Nagy Károly császár legyőzte az avarokat, az avarok és szlávok küldöttsége Regensburgban elismerte hatalmát. Dalmácia nagy része is frank uralom alá került. A szláv törzsek élén megmaradtak hercegeik, akik katonai szolgálattal tartoztak a császárnak.

Alsó - Pannónia, a Dráva és Száva közti rész uralkodója Ljudevit volt, a székhelye Sziszek volt - az ókori Siscia. Ljudevit nagybátyja Borna Dalmácia és Liburnia fejedelme volt. Jámbor Lajos császársága idején meggyengült a központi hatalom, Kadaloch ( + 819 ) Friaul őrgrófja beleavatkozott a pannóniai szláv törzsek belügyeibe és kegyetlenkedett velük. 

Ljudevit sikertelenül tett ellene panaszt Jámbor Lajos császárnál, ezután fellázadt, támogatták ebben a karantánok és timocsánok. 

A nagybátyja Borna ( + 821 ) nem támogatta a felkelést, mert 812-ben az Aacheni békében megegyezett Bizánc és a frankok a befolyási övezetekről, a frankok katonailag támogatták Bizánc ellen Borna hatalmát. 

Ezért Borna katonailag harcolt Ljudevit ellen, az egyik hadjáratban halt meg, Borna fia Vladislav is a frankok oldalán harcolt.

Ljudevit 818 és 823 közt ellenállt Borna és a frankok támadásának, de 823-ban Balderich Fraul őrgrófja legyőzte, ekkor Ljudevit Dalmáciába menekült egy szerb törzshöz, amelynek fejedelme meggyilkoltatta Ljudevitet. A karantánokat is legyőzték a frankok.

Előzmény: vörösvári (1538)