elemes ezt a következőképp szokta csinálni (csak amatőr szinten, pár száz négyzetméter tapasztalattal).
1. puhaföldet kiszedni, A/S.
2. valamelyes ledöngölni. nem szokott sík lenni, de legyen 5-10 centivel mélyebb, mint a burkolólapok ALJA lesz majd.
3. szegélynek a sávot kicsákányozni
(a szegélyt legutóbb simán élére állított bontott nagyméretű téglából csináltam, ez volt kéznél. a harmincból kettő miszlikbe fagyott a télen, azokat áprilisban ki is cseréltem)
4. szegély alját csákány fejével ledöngölni
5. kavicsot szórni bele, azt is ledöngölni (egy maradék cölöp végére csavaroztam egy 10x30 centis zsaludeszkát, ezzel döngölök), szintbe és síkba igazítani, megint ledöngölni, megint síkba, szóval hogy amikor a szegélyelemeket a helyére teszem, azoknak a teteje már csak finom igazítást igényeljen.
6. a szegélyeket belülről (én egy kis odatömködött földdel szoktam), kívülről sóderrel megtámasztani. ha gyerek nem jár arra, vagy te magad nem rúgsz bele, bedőlni nem fog, kifelé majd nyomja a sóder meg a burkolat, arra érdemes figyelni.
7. a burkolandó részt sóderrel beteríteni, szintbe és síkba elhúzni, tömöríteni (az imént említett cölöpre csavarozott deszkával), aztán ezt még kétszer. a tömörítés után értelemszerűen pótolni kell kicsit a sódert. a tömörítés az a fázis, ami oldalra el tudja lögni a szegélyelemeket, szóval ezekre ilyenkor oda kell figyelni, ha megmozdult, a külső oldalára kis kavicsot rakni és addig döngölni amíg visszaaáll a szegélyelem.
ha jó (elég stabilra sikerült) a szegély, a síkba húzásra legjobb, ha egy cseréplécre csavarozol egy zsaludeszka darabot, ami a burkolólap vastagsága (mínusz fél centi)vel lóg a cserépléc alá, szóval óvatosan a szegélyre támasztva kiadja a síkot. ha egyáltalán nincsen szegély (nagyméretű burkolólapnál, amit írsz, talán nem is kell), a síkba húzásig "ideiglenes" szegélyt csinálhatsz a földre (200-as szeggel) rögzített deszkából.
8. ilyen előkészítés után a járdalapokat már csak le kell fektetni, gumikalapáccsal finoman szaporán ütögetni, hogy a kavics alatta annyira rázódjék, hogy a lap teljes felületével felfeküdjön. ujjraka nagyon vigyázni, én a gumikalapáccsal vágtram rá, hát .... most nem idézném magam szó szerint. fél évig is eltarthat, mire új körmöd nő.
9. a legutóbbi járdalapnak, ami a kezemben volt, voltak kicsi bordák a szélén, ami fix 5 mm-es fugákat ad, nem is lehet közelebb rakni. ebbe a fugába praktikusan homokot kell szórni, a kvarchomok talán túlzás, én magam szoktam sódert rostálni (van egy 2 mm-es örökölt rostám, az pont jó). a misung nem annyira, mert ezek a lapok ha csak fél milimétert is, de meg fognak moccanni, és akkor megrepedezik, ami nem néz ki jól.
ebben a módszerben van egy csomó "szegény ember vízzel főz" megoldás, például kihagytam a Schlüter Troba plus szivárgólemezt, stb de azért kerti járdának jó lesz.