laikusss Creative Commons License 2016.08.26 0 0 137869

Minket tizenéve kegyetlenül megszívattak a neumi határon. Nyaralásunk alatt játszott a Split a Dunaferrel a Bl-ben és kikaptak a horvátok. Másnap mentünk át a határon, majd a horvát vámos azzal fogadott, hogy látta a meccset. Majd vigyorgott. Aztán elkérte a papírokat és félre állított. 20 perc múlva visszaadott mindent, és elengedett minket. Ő így állt bosszút. Azért tehette meg, mert ki voltunk szolgáltatva. Nála a papírok. Nem fogsz durrogni, hivatkozni konzulra, hivatalokra. Akkor jobban megszívat. Megbüntet, vagy bevitet ellenkezés indokkal vagy bármivel egy rendőrségre. Ha nem akarsz a rövid nyaralásból egy napot ezzel tölteni, kussolsz. Még ha tuti igazad is van. Ezért nekem minden határ átkelés egyfajta izgalom. Nem feltétlenül azért, mert nagy a sor. hanem, mert az erősebb kutya....azért ez mégis a balkán. Egy időben ( határ mentén laktunk akkor ) sokat jártunk át Szabadkára. A háború után azonban sorra szemétkedtek a magyarokkal a szerb rendőrök. Folyton hullazsákot kértek és ha nem volt ( miért lenne? ) a kocsiban, írták a büntetést. Akkor egy időre nem mentünk át és kerültük Szerbiát minden nyaraláson. Még Görögországba is inkább kerülővel mentünk.

 

Más...Trogir környékén egy csomó helyen, hol plakáton, hol falra festve, hol KRESZ táblára fújva ott vírít a TORCIDA felirat. Ahogy utána néztem, talán a Hajduk Split szurkolói klubja lehet ( B közép? ). De nagyon nagy kultusza lehet ennek a csapatnak, ha tényleg minden felé látni ezt a szót...

 

Még más, ha már előkerült...tudja valaki, milyen ( nyilván politikai ) játszmák okán kapott egy kis partszakaszt Bosznia ( Neum ) és miért golyózták ki Szerbiát ( nyilván ebben Montenegro külön válása hatással volt, de egy sávot hagyhattak volna ). Ezzel a nagy Jugoszlávia központi része ( Szerbia ) maradt éppen tenger nélkül. Cserébe kaptak valamit a szerbek?

Előzmény: hul (137854)