0101011 Creative Commons License 2016.08.21 0 0 1

Diagnosztikai problémák:

 

Az első tüneteim valahol 16-20 éves koromban kezdődtek "indokolatlan" hőemelkedés képében. Az akkori edzőm (judo) nem volt képes megérteni hogy nem vagyok jól, rádolgoztatott.

Ahogy rokonaim is azt tanácsolták már később, mikor feldagadt, bemerevedett izületekkel küzdöttem.

Mint ma már mindenki tudja köszvényes rohamnál a szervezetet kímélni kell, tilos terhelni.

 

Később izületi panaszokkal többször is végigjártam a körzeti-ortopédia/reumatológia útvonalat, soha kórmegállapítás nem született, csak felírtak fájdalomcsillapítókat, meg tablettákat.

 

A "legmókásabb" eset az volt mikor alkar/csukló-törést állapított meg az orvos, és begipszelt. Mikor egy héttel később elmúlt a duzzanat, mindenki értetlenül nézetta gipszre (amit persze a gyulladástól eldeformált karra raktak fel).

 

Végül úgy sikerült diagnózist felállítani hogy magam kértem egy teljes kivizsgálást (ortopédiától a trópusi betegségeken át minden szóbajöhető rendelésen), végül kijött a magas húgysavszint. Jó 5 évvel az első tünetek megjelenése után, amikor már lassan úgy nézett ki bottal fogok járni ha egyáltalán.

Utána további 0.5-2 év (már nem emlékszem) telt el mire egy újabb reumatológus végre közölte, hogy a kezeléshez eredetileg felírt miluritadag nagy, a kezelést nem lehet a "nagy adaggal gyorsan lecsökkentjük, majd később beállítjuk az adagot" módon megkezdeni a szervezet intoleranciája miatt a miluritra (ami amúgy az E-351-es táplálékadalék, ami almasav meg még valami ha igaz amit a táblázat ír).

 

-----------

 

Egyéb egyéni tapasztalatok később.

 

PS: népi hiedelem szerint (l. pl. Dekameron is) a köszvényt kiválthatja intenzív folyamatos szexuális élet is. Én meg nem vagyok annyira aktív hogy ezzel kapcsolatban nyilatkozzam, de tanulmányban említést sem találtam erre vonatkozólag.