Te miből feltételezed, hogy van kozmetikusom? :)
Gyógyszertárból lehet kapni sima kénes sampont? Olyat ami nem valami fölöslegesen megillatosított, csak egyszerűen egy sima, hatásos kénes sampon?
Kénről jut eszembe. Pár napja tök véletlenül vettem Lucullus borként az abc-ben, befőttesüveges dolgokhoz használják. Kálium-metabiszulfid, E224. Nagyon durva ötlet? :)
De valami nagyon minimális mennyiség kellhet belőle, 10 kg gyümölcshöz 2-3g-ot írnak.
http://www.nosalty.hu/alapanyag/borken
A borkén csíra-, és baktériumölő, antioxidáns termék borászati felhasználásra.
Apró kristályos, porszerű, fehér színű, jellegzetesen kén-dioxid szagú anyag.
A borként a borkészítés szinte minden fázisában alkalmazzák, pl. a cefre készítésekor: a cefrére szórják az oxidáció megelőzésére. Ha a cefrét nem kezelik le, mert pl. a rothadt szőlőszemek aránya több mint 15%, akkor inkább a friss mustba teszik, mert a cefréből magával hozza és konzerválja a rothadást, a nem kívánt kellemetlen anyagokat.
A gyenge mustkénezést a borhibák kialakulásának korai megelőzésére alkalmazzák. Mielőtt a kezelendő anyaghoz keverik, kevés vízben vagy borban feloldják.
A borkén megakadályozza a vadélesztők elszaporodását és ezáltal a nemes borélesztőtörzsek előbb jutnak uralomra, ezen kívül csökkenti a borbetegségek fellépésének lehetőségét.
A bor kénezésére pl. a káros színmélyülés megelőzése miatt is szükség van.
Savanyúságok, mint pl. a káposztasaláta, csalamádé, paprika eltevéséhez adagolják a borként, így a savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad.
Nem szabad a borként forró vízbe tenni! Ha pedig véletlenül szembe vagy bőrre kerül, bő vízzel le kell öblíteni!
A borkén csíra-, és baktériumölő, antioxidáns termék borászati felhasználásra.
Apró kristályos, porszerű, fehér színű, jellegzetesen kén-dioxid szagú anyag.
A borként a borkészítés szinte minden fázisában alkalmazzák, pl. a cefre készítésekor: a cefrére szórják az oxidáció megelőzésére. Ha a cefrét nem kezelik le, mert pl. a rothadt szőlőszemek aránya több mint 15%, akkor inkább a friss mustba teszik, mert a cefréből magával hozza és konzerválja a rothadást, a nem kívánt kellemetlen anyagokat.
A gyenge mustkénezést a borhibák kialakulásának korai megelőzésére alkalmazzák. Mielőtt a kezelendő anyaghoz keverik, kevés vízben vagy borban feloldják.
A borkén megakadályozza a vadélesztők elszaporodását és ezáltal a nemes borélesztőtörzsek előbb jutnak uralomra, ezen kívül csökkenti a borbetegségek fellépésének lehetőségét.
A bor kénezésére pl. a káros színmélyülés megelőzése miatt is szükség van.
Savanyúságok, mint pl. a káposztasaláta, csalamádé, paprika eltevéséhez adagolják a borként, így a savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad.
Nem szabad a borként forró vízbe tenni! Ha pedig véletlenül szembe vagy bőrre kerül, bő vízzel le kell öblíteni!