F1 Hierro Creative Commons License 2016.08.17 0 0 46

Vége a második elődöntőnek is, brazil-német döntő lesz.

 

Többszörösen is érdekes párosítás. Néhány dolog, amibe fura belegondolni:

 

*miközben a világbajnokságok döntőjében 1954-től kezdve mindig volt európai csapat, az olimpián 2000 után most sikerült újra bejutnia egy UEFA-ország válogatottjának (Sydneyben Spanyolország lett ezüstérmes)

 

*a spanyolok aranyát hozó 1992-es barcelonai olimpia után jutott ismét döntőbe a házigazda csapat. Előtte sem sokszor sikerült ez, 1908-ban Nagy-Britanniának és 1920-ban Belgiumnak, ők akkor ugyancsak megnyerték (illetve döntőt játszott és vesztett 1900-ban Franciaország és az 1904-ben az USA két csapatából az egyik, de az a két torna nem igazán volt komolyan vehető. 1906-ban a nem hivatalos játékokon pedig az athéni csapat lett szintén ezüstérmes).

 

*a világbajnokságok két legeredményesebb országa találkozik (az olaszok szintén négyszeres világbajnokok, de egyéb érmekkel lényegesen jobban állnak a németek)

 

*utóbbi tény ellenére az olimpiai arany még mindkettőnek hiányzik, tehát mindenképpen új bajnokot avatunk (illetve a németeknek van aranya, de a DDR révén, a Bundesrepubliknak eddig a bronzérem a legjobbja)

 

*két éve a szintén brazíliai vb-n az elődöntőben találkoztak, ahol a németek 7-1-re kiütötték a hazaiakat - nyilvánvaló ezek után a revansvágy