vörösvári Creative Commons License 2016.08.13 0 0 1428

Madarász Henrik ( 876 - 936 ) szász herceg ( 912 - 936 ) német király ( 919 - 936 ) gyakorlatilag ő a német királyság tényleges megalapítója. Szóval vele is kezdhettem volna a német történelmet :) 

I. Ottó szász herceg és Babenberg Hedvig fia. Apja halála után lett szász herceg. Konrád király halála előtt rá hagyta a királyságot, ezzel a szászok és frankok szövetségre léptek. Fritzlar városában választották meg királynak a szász és frank előkelők. A katolikus egyház is támogatta megválasztását. 

Megválasztását a svábok és bajorok nem ismerték el, Arnulf bajor herceg lett az ellenkirály. Először a svábokat győzte le, II, Burkhard sváb herceg 920-ban elismerte királyának. 921-ben Arnulf herceg is elismerte királyának Henriket. 

II. Burghard 926-os halála után bizalmasa a Konradiner I. Hermann lett a sváb herceg. 

Lotharingiát 921-ben ideiglenesen átengedte III. Károly nyugati frank királynak, aki cserébe elismerte Henriket királynak.

Amikor Károlyt 925-ben nemesei megfosztották trónjától, Henrik elfoglalta Lotharingiát, hogy hercege Giselbert lojális legyen, ezért Henrik Gerbera lányát adta hozzá feleségül. 

A magyarok 924-ben megtámadták Szászországot, Henrik is kénytelen volt egyik várába zárkózni előlük, majd sikerült elfogni az egyik magyar vezért és tárgyalni kezdtek, kilenc évre békét kötöttek évi adó fejében.