vörösvári Creative Commons License 2016.08.10 0 0 1347

914-ben újra felkeltek az alemannok, a bajor Arnulf herceg is támogatta a felkelést. Konrád győzött Arnulf a magyarokhoz menekült és támogatásukkal tört be többször Bajorországba. Erchangert is a magyarokhoz száműzték, de tovább lázongtak az alemannok 915-ben Burkhardt lázadt fel - a 911-ben meggyilkolt alemann herceg fia - ezt nem bírta leverni Konrád, mert a szász Henrik ellen kellett vonulnia, aki legyőzte előtte Konrád testvérét Eberhard frank herceget. 

Erchanger visszatért és szövetkezett Burkhardttal, kikiáltotta magát hercegnek, létrejött az új törzsi hercegség Svábország. 

916-ban Arnulf visszafoglalta a bajor fővárost, de nem tudta megtartani Konráddal szemben, közben a magyarok Svábországot és Lotharingiát pusztították. 

A királyt csak testvére Eberhard frank herceg és az egyház támogatta ekkor, 917-ben legyőzte Erchangert és Bertoldot és kivégeztette őket, Burkhardt lett a sváb herceg, Arnulf herceg viszont visszafoglalta Bajorországot. 

Tovább folytak a bajorok és szászok elleni harcok, az egyik csatában 918-ban halálos sebet kapott.

Felismerte az állam érdekeit, emberi nagyságot mutatva, ezért nem öccsét választotta utódjának, hanem a legerősebb herceget Madarász Henriket, hogy egyesítve a szász és frank erőket tudjon védekezni hatásosan a magyarok ellen. Elküldte öccsét Eberhardot Henrikhez a királyi jelvényekkel. 

Eberhard lett az utódja a frank hercegségben, aki 939-ben fellázadt Ottó király ellen, a vesztes andernachi csata után megölték, Frankföld közvetlen császári uralom alá került 939 és 1024 közt.

Előzmény: vörösvári (1346)