Törölt nick Creative Commons License 2016.08.07 0 0 21

Most pedig bekopizom azt a levelet, amit a MEOSZnak írtam. Várom a fejleményeket. Állítólag folynak egyeztetések más fogyikkal is, mert ez sokunk problémája.

 

 

Tiszelt Szövetség!

 

Egy javaslattal szeretnék Önökhöz fordulni, amit mint országos szövetség továbbíthatnának a városatyáknak megszavazásra. Sok éve vagyok 24 órás gondozója egy tetraplégiás fiatalembernek. Majdnem minden fizikai szükségletét csak a segítségemmel tudja elvégezni. Mivel a katéter nincs, kopogásos módszerrel pisilünk. Ez azt jelenti, hogy két-három óránál tovább nem lehet magára hagyni, mert ha jelentkezik a szükség, és nem pisilünk, elviselhetetlen fájdalmai lesznek. Nem beszélve arról, hogy a  veséje is károsodhat.  Ezért hétköznapjainkat úgy oldjuk meg, h ne kelljen kettő óránál tovább magára hagynom (vásárlás, posta, patika, stb...) Néha el kell menni hivatalos ügyeket is intézni, vagy orvoshoz kell mennem, ahol a várakozás idegörlő amiatt, hogy visszaérek-e időben a páromhoz. Ha túl hosszúra nyúlik a várakozás, akkor kéretőznöm kell a többi várakozótól, az orvostól, vagy a hivatalszolgától. Sokan segítőkészek, de sajnos olyan eset is van, amikor az emberek nem értik meg teljesen kéretőzésem okát. Mintha azt hinnék, saját személyes okaim miatt igyekeznék mielőbb elfele az  orvosi rendelőből, vagy a hivatalból. Nem értik meg, hogy segítség nyújtásuk hiánya közvetve egy négy végtag-bénult fiatalembert akadályoz a szükségletei elvégzésében. Ilyenkor természetesen hagyom az egészet, és az ügyeimet elintézetlenül hazasietek a páromhoz. Később újra megpróbálva elintézni az ügyet, bízva a jó szerencsében, h kevesebbet kell várakozni, vagy jobb felfogóképességű emberekkel találkozom. Legutóbb személyi igazolvány cseréje miatt kerültem olyan helyzetbe, h a portásnak voltam kénytelen elmagyarázni férjem pisilési procedúráját, akit azonban nem hatott meg a helyzet. Így három napig telefonáltam a hivatalba (ahol már mindenki tudja, hogy kedvesem hogyan pisil), amíg találtam egy könyörületes ügyintézőt, aki megkímél bennünket a hosszú órákat igénylő várakozástól, és elvégzi az ötperces hivatali munkát soron kívül.  

 

Nem mondom, h életünket az ilyen eseteken való kesergés határozza meg, de amikor megtörténik, akkor jelentősen meg tudja nehezíteni amúgy sem könnyű napjainkat. A Segítő akadályozása, vagy nem segítése közvetetten a segített személy akadályozását jelenti. Sokan (akiken egy-egy ilyen akció múlik) felfogóképességük korlátozottsága miatt nem képesek ezt megérteni. Nagyon egyszerű emberekről van szó, akik a hivatali hierarchiának alávetve magukat, minden rugalmasság nélkül szolgálják az intézményt, ami kenyeret biztosít nekik. Az ilyen emberek számára találták ki az igazolványokat. Ha lenne a 24 órás gondozóknak egy igazolványuk, amely felmutatásával a hivatalokban, orvosi várókban hamarabb el tudnák intézni ügyes-bajos dolgaikat, az összes megalázó kéretőzés, illetve az ügy elintézésének vagylagossága megszűnhetne. Nem kellene a gondozott legintimebb szükségleteiről hangosan és érthetően nyilatkozni többtíz kiváncsi várakozó előtt, stb... Egy ilyen igazolvány nem juttatna semmilyen anyagi előnyhöz senkit, hiszen csak arra jogosítana, h egy 24 órás gondozónak (aki nem véletlenül 24 órás, azaz gondozottjának a nap 24 órájában szüksége lehet rá) ne kelljen órákig várakoznia feleslegesen saját ellátottja kárára esetlegesen.  

 

Ezért szeretném megkérni Önöket arra, hogy tegyenek egy ilyen igazolványra javaslatot az Országgyűlésnek. Az igazolvány felmutatójának a hivatalokban, illetve orvosi rendelőkben az ügyintézők, illetve a többi várakozó köteles lenne elsőbbséget biztosítani, hiszen ezzel közvetve egy mozgáskolátozott, akár négy-végtag-bénult ember szükségleteinek a kielégítése elől hárítanának el akadályokat. (akadálymentesítenék) Az igazolványt minden huszonnégyórás gondozó birtokolhatná, akinek igazoltan huszonnégyórás gondozottja van. A gondozóról maga a gondozott nyilatkozhatna. (Esetleg az esedékes orvosi felülvizsgálatkor, amikor a REHABon megállapítják a 24 órás gondozás szükségességét.) Azért kívánalom, h MINDEN 24 órás gondozó kaphasson ilyen igazolványt, mert az ápolási díjasokon kívül nagyon sok egyéb kategóriás 24 órás gondozó is van, akik szeretnék lelkiismeretesen ellátni a feladataikat.  Köszönöm, hogy elolvastak.Remélem javaslatom meghallgatásra talál, és hamarosan hallhatok az eredményéről. Tisztelettel: ...