panthera negra Creative Commons License 2016.08.05 0 0 1272

"Nem vagyok hülye (teljesen).:-)"

.

Na akkor ennek örömére, essünk túl a koronázási ékszerek utolsó részén.

 

.

 

 

Koronázási ruhák

 

 

A német-római császároknak, a magyar királyoktól eltérően nem tartozott a koronázási palást a koronaékszerek közé és még a palásthoz sem ragaszkodtak mindig.

.

A koronázási ruházat ilyen módon egyéni választás és ízlés kérdése volt.

.

A Hofburg kincstárában is fenn maradt néhány

.

A felső

 

Neve: II Vilmos albája, később német-római koronázási alba, de néha felső ruhának is használták

 

Ideje: 1184-ben készült, Palermoban, Szicilia

 

.

Története: eredetileg II. Vilmos Szicilia normann királya számára  készült majd a Hohenstaufok megörökölték és ez után fordult elő mint ünnepi és koronázási öltözék. Annak ellenére, hogy a neve alba, nem alsó ruházat, hanem felső volt.

 

.

Alatta

.

Neve: koronázási palást

.

Készült 1133, Palermoban.

.

Története: II. Roger Szicília normann királya számára készült. Amikor a normann dinasztia beházasodott a Hohenstaufen dinasztiába, akkor került római császári tulajdonba és tovább szolgált mint császári koronázási palást.

 .

Készítője: arab mester, nem migráns!. Ezt onnan tudjuk, hogy az 1133-as dátum az iszlám datálás szerint van belehímezve. (Amúgy is a normannok alatt a görög és arab értelmiség és művészi és kézműves réteg igen megbecsült státusban szolgált tovább).

.

További története: 1186-ban a Sziciliát uraló normann Hautevill dinasztia női ágon maradt csak fenn. Ő volt Constanza. Feleségül ment IV. Hohenstauf Henrik római császárhoz.

.

A következmény: Első: a normannok beolvadtak a császári Hohenstauf dinasztiába. Második: A német-római birodalmat pedig Sziciliából kormányozták a császárok még jó ideig (lásd Vörösvári kedvencét Fredericot). És igen, Fredericot is ebben koronázták. Na meg a fenti albában. Aztán negyedik Károly császárt, sőt utoljára még a mi első Ferencünket is ebben koronázták német-római császárrá.

 

További sorsa: egy ideig Prágában tárolták, de a huszita háborúk miatt nem volt biztonságos. Majd Luxemburgi Zsigmond úgy döntött hogy hasonlóan a koronához, azt is Nürnberg városára bízza. A nürnbergiek büszkén tettek eleget a dicső kötelességüknek és a többi regáliával együtt a neves nürnbergi vásárokon meg is mutatták a publikumnak.  Aztán 1801-ben a mi első Ferencünk ezt is begyűjtette Bécsbe. Hitler adta vissza csak egy időre Nürnbergnek. 1945-től ismét Bécs tulajdona.

.

fotok: Panthera negra

 

.

 

Előzmény: Törölt nick (1271)