vörösvári Creative Commons License 2016.08.04 0 0 1255

A Babenberg viszály, itt két család, a Babenberg és Konradiner harcolt a Frankföld feletti hatalomért, a Konradiner család nyert.

A két fél.

A Babenbergek Henrik herceg fiai: Adalbert, Adalhard, II. Henrik. A fő támogatójuk a Liudolfinger Ottó szász herceg, aki a testvérüket vette feleségül.

A Konradinerek. Udo gróf fiai: idősebb Konrád, Eberhard, Gebhard, Rudolf. Támogatójuk rokonuk Arnulf király, majd fia Lajos, akinek a fő támogatói az uralkodásban. 

887-ben kezdődött a viszály, amikor Arnulf igyekezett a Babenberg családot kiszorítani a hatalomból. 892-ben első lépésként leváltotta Babenberg Henrik testvérét Poppot Thüringia őrgrófságából, idősebb Konrád lett az őrgróf és testvére Rudolf Würzburg püspöke. Arnulf 899-es halálával zárult ez a szakasz. 

902-ben kirobbant a háború a Babenbergek és Konradinerek közt. Bamberg melletti csatában három szereplő halt meg. Babenberg Henrik elesett a csatában, Konradiner Eberhard belehalt az itteni sebesülésébe, Babenberg Adalhard elvesztette a bal szemét, később elfogták és Konradiner Gebhard lefejeztette. 

903-ban a birodalmi gyűlés a Konradiner család mellé állt.

Babenberg Adalbert egyedül harcolt tovább, elfoglalta Forchheim városát, elűzte onnan Konradiner Eberhard özvegyét és gyerekeit. 

Konradiner Gebhard 903-ban lett Lotharingia királyi kormányzója és hercege.

905-ben Babernberg Adalbert megtámadta Konradiner Gebhard és Konrád hesseni birtokait. 906-ban Fritzlar mellett volt a dontő csata, a csatában meghalt a Konradiner idősebb Konrád. 

Adalbertet a király elé idézték, de ő inkább Theres várába ( Hassfurt mellett ) vonult. Itt ostromolta egy királyi sereg, Hatto Mainz érseke vezette. Adalberetet elárulta szövetségese Egino gróf, átállt a király oldalára. Ezután Adalbert tárgyalt az érsekkel, miután biztonságot ígértek neki megadta magát, de elfogták és hazaárulás vádjával lefejezték. 

A Konradiner család többi tagjából Rudolf püspök 908-ban Thüringiában a magyarok elleni harcban esett el, 910-ben Gebhard szintén a magyarok elleni harcban Augsburgnál. A családból idősebb Konrád fia ifjabb Konrád maradt egyedül életben, ő 910-ben Frankföld hercege lett, 911-ben pedig keleti frank király. 

A Babenberg család átmenetileg elvesztette minden vagyonát Frankföldön, de később Adalbert fia Henrik lett Schweinfurt grófjainak őse.

Előzmény: vörösvári (1249)