vörösvári Creative Commons License 2016.08.04 0 0 1246

Berthold ( + 883 ) 869 - 883 Trier érseke. 

Gebhard gróf fia, az anyjának ( a többi testvér anyja is ő )  ismeretlen a neve, de a Ernst a bajor Nordgau és a cseh őrgrófság őrgrófja testvére volt. Bertold másik nagybátyja Adventius Metz püspöke volt, aki 869-ben Kopasz Károlyt Metzben megkoronázta Lotharingia királyának. 

863-ben I. Miklós pápa kiközösítette Trier érsekét Theotgaudot, aki 868-ban Rómában halt meg. Kopasz Károly kiválasztotta Trier új érsekét, Bertolf ekkor a Mettlach kolostor apátja volt, Károly őt választotta. Német Lajos  tiltakozott mert Trier az ő területéhez tartozott, de a többi érsek meggyőzte hogy fogadja el, hogy végre legyen új érsek. 

882-ben a normann támadás elől elmenekült Trierből Metzbe. A normannok kirabolták Trier városát, a normannok egy része Koblenz, a többiek Metz felé hajózott. Volt egy csata a normannok ellen a Moselle folyó mellett Remichnél, egy kis sereg harcolt ellenük Wala Metz grófja, Adalhard Metz püspöke és Berthold érsek vezetésével, a normannok győztek, Wala meghalt, Adalhard és Berthold elmenekült. 

883-ban halt meg Berthold, a Szent Pál templomban temették el Trierben, ez nem pusztult el a normann támadásban. 

Előzmény: vörösvári (1244)