panthera negra Creative Commons License 2016.08.03 0 0 1211

"érdekes a koronázási ékszerekhez kapcsolódó történelem"

.

A német vagy ha úgy tetszik római koronaékszerekről még ezzel együtt lesz 4 hozzászólás, mert olyan sok van.  Ez van. 

 .

Akkor a legfőbb koronaékszer

 

 .

Név: Birodalmi Korona

 .

Ideje: Vitatott, vannak akik  I. Otto-ra tippelnek 960, de többségében  II. Konrád  vagy III. Konrád idejében elfogadott. Szval úgy legkésőbbi dátum 1150 között. I. Otto és II. Konrád között eddig valamennyi császárnak tulajdonították. Nem kevésbé vitatott mint a magyar Szent Korona.

 .

A korona felirata: "CHONRADUS DEI GRATIA " és  "ROMANORUM IMPERATOR AUG(USTUS)" 

 .

A korona zománclemezei: Dávid, Salamon, Ezékiás és Jézus

 .

Első említése a koronának: 1198, Walther von der Wogelveide, amikor Sváb Fülöp koronázását énekli meg. A korona leírását is megadja.

 .

Elhelyezése: Nem őrizték állandóan Aachenben a többi koronaékszertől eltérően. Mivel a korona a császárrá koronázás legitimációs forrása volt (hasonlóan a magyar Szent Koronához) így a császárok hurcolták magukkal ahol épp voltak, legyen az Aachen, Worms, Speyer, Palermo vagy Prága, Karlsteini vár, Visegrádon is őrizték, igen Zsigmond idejében, majd szintén Zsigmond kezdeményezésére, hosszabb ideig Nürnbergben. Napoleon ideje alatt, Napoleon engedelmével a Thurn und Taxis hercegek őrizték Regensburgi palotájukban.

 .

1801-ben aztán I Ferenc királyunk ezt is Bécsbe vitette. Ahol az 1938-as Anschlussig volt. Hitler visszavitette Nürnbergbe, majd 1945-ben visszakerült Bécsbe.

 .

Fotok.

 .

Rendkívül nehéz fotózni a koronát, mert vastag golyóálló és belül klimatizált üvegkockában van elhelyezve. A becsillogás elkerülése miatt a kamerámat oda kellett nyomnom az üvegtartóhoz.

 .

Nem könnyű, elnézést a nem tökéletes képekért, de a Birodalmi Koronát csak az üvegtartója nélkül lehetne jól fényképezni.

 

fotok: Panthera negra.

 

Előzmény: vörösvári (1210)