panthera negra Creative Commons License 2016.08.03 0 0 1205

"Van még koronázási ékszer ?"

.

Van még bőségesen és ide még két megjegyzés illetve kérdés.

.

Valamennyien láttátok már a római (német-római) koronázási ékszereket, talán jók a képek, hogy kicsit felidézze az emlékeket?

 

.

A másik, számos ékszer van és ez azt tanítja, hogy a koronázási ékszerek és a koronázás során használt szent kellékek és ereklyék sora, egy igen ünnepélyes és igen bonyolult szertartásra enged következtetni?

.

Akkor folytatom és még mindig nincs vége a Karoling kornak :) A következő Karoling műkincs és koronázási ékszer. (Valójában részben ókori műkincs)

.

Név: Longinus lándzsa, Szent lándzsa

.

Története: Szent Longinus volt az a római centurio aki felelt Jézus kivégzéséért. Személyesen a halott Jézus szívén ő döfte át ezt a lándzsát hogy meggyőződjön Jézus haláláról. Amikor Jézus szívéből nemcsak vér, de víz is folyt ki látta mindenki, hogy Jézus halott. Jézus halála után Longinus százados megtért a keresztény hitre és maga is életét adta a kereszténységért. Néró császár idején szenvedett vértanúhalált. Ma a kereszténység fontos szentjei között tartjuk számon.

.

Az ereklye eredetisége: Az lándzsa nem az eredeti Longinus lándzsa. Ezt a Karoling korban pontosan tudták, hiszen ekkor készült, talán épp Nagy Károly utasítására. Maga a lándzsa Karoling kori munka és igazából ereklyetartó: egy első századi vasszöget foglal magában a lándzsa két fele, az egyik szöget amellyel Jézust megfeszítették.

.

Jelentősége: Birtoklójának legyőzhetetlenséget tulajdonítottak ezért ragaszkodott Hitler a birtoklásához.

.

Őrzése: mint előbb, 1794-ig Aachen mint a többi koronaékszer. Aztán pár évig Napoleon elől dugdosták mint a többi koronaékszert. 1801-ben I. Ferenc mint utolsó római császár, Bécsbe szállíttatta, mert tudta hogy veje Napoleon le fogja mondatni: tehát gyűjtsük össze Németország minden kincsét Bécsbe (németek azóta rázzák az öklöket). Hitler 1938-ban (Anschluss) visszaviteti Németországba, Nürnbergbe. 1945-től Bécs visszakapta. Németek tovább rázzák az öklüket. 

.

Az eredeti Longinus lándzsa: Megvan az is és a római Szent Péter Bazilika öt fő ereklyéinek egyike. A Szent Péter Bazilika kupoláját (tervezte Michelangelo) tartó 4 pillére egyikében van elhelyezve (fenn az erkélyen egy rács mögött), alatt Szent Longinus szobra kezében a lándzsával (Bernini alkotása).

.

 

Képek: a Karoling Szent Lándzsa, belsejében Jézus megfeszítéséhez használt szöggel (a szög első századisága tudományosan igazolt, valószínű eredeti) 

 

Alatta: Szent Longinus szobra a római Szent Péter székesegyházban, a kupolát tartó 4 pillér egyikében (sokszoros életnagyságú)

 

A Szent Péter székesegyház kupolájának átmérője 43 méter. 

 

Fotok: Panthera negra

.

Előzmény: vörösvári (1202)