Törölt nick Creative Commons License 2016.08.02 0 0 1169

Sajnos a Meroving- és kora Karoling-kori hajózásról eddig túl sok mindent nem találtam, de mentségemre szóljon, hogy időm sem volt keresni.

 

Ellenben a kogg vagy kogge hajótípus kialakulásának, rövid történetének futólag utánanéztem.

 

A lényeg, hogy több technikai újítás vezetett ennek a típusnak a kialakulásához, ezek közül az egyik legfontosabb a hajó héjazatának kátrányozása, ami azt jelenti, hogy a hajópalánkok közötti kisebb réseket szurokkal és kóccal tömték be, ezáltal a hajótest vízállóbb lett, nem kellett a legénységnek állandóan a hajótestbe beszivárgó vizet kimernie.

 

Maga a kogge típust 900 körül említik először az Alsó-Rajna vidéken, de az első kogge hajóleletet Jütland nyugati partjainál, a Frízföld északi részén találták meg a régészek.

A lényeg, hogy a hollandok, a frízek és esetleg a dánok őseinek lehet köze ennek a hajótípusnak a kifejlesztéséhez.

 

A kogge egyébként egy meglehetősen lomha, nehezen kormányozható, egyetlen hatalmas négyszögvitorlával ellátott típus volt, szinte kizárólag a teherforgalomban használták, bár néhány kogge később már ágyúkkal is el volt látva a kalózok ellen.

 

A kogge még teljesen nélkülözte a fejlettebb mediterrán hajóépítés technikai, technológiai újításait, amik csak a 13. sz. közepétől kezdtek lassan meghonosodni az északi-tengeri és balti vizeken.

 

A koggék virágkora a 13-14. századra esik, ekkor jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolítottak le, főként a Balti-tengeren és az Északi.-tengeren, de a kései koggék egészen a 15. századig járták a vizeket.

 

A kései koggéknél a fedélzet már palánkborítást kapott és a vitorlázatuk is összetettebb lett, két négyszögletes keresztvitorla és egy háromszögletű latinvitorla volt a fejlettebb változatokon.

 

A koggékat nagyobbrészt egy fejlettebb vitorlástípus, a hulk vagy holk szorította ki a 14-15. században, ezen már megtalálhatóak voltak a mediterrán hajóépítő mesterek újításai, amik könnyebben kormányothatóvá és gyorsabbá tették a vitorlásokat.

 

A koggékról egy rövid magyar és német nyelvű összefoglaló:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kogge

 

https://de.wikipedia.org/wiki/Kogge