vörösvári Creative Commons License 2016.08.01 0 0 1156

Szent Ansgar ( 801 - 865 ), ő volt az egyik első skandináv hittérítő és az első hamburgi érsek. Életrajzát tanítványa és utóda Rimbert írta meg.

Flandriában született egy egyszerű származású családban, vsz szászok voltak a szülei. Szülei Corbie apátságába küldték szerzetesnek. Húszévesen a Weser melletti Corvey apátságba küldték tanítani. Itt hírnevet szerzett tudásával és vallásos látomásaival. Jámbor Lajos császár más szerzetesekkel együtt Dániába küldte téríteni 826-ban.

Dániában ekkor két király harcolt a hatalomért, Harald aki 814 óta Jámbor Lajos hűbérese volt és Horik. Harald már 823-ban térítőket hívott Dániába, ekkor Ebo Reims érseke irányította az északi térítést. 826-ban Harald és 400 fegyverese Mainzban megkeresztelkedett, így akart fegyveres támogatást kapni Jámbor Lajostól. 

826-ban Ansgar sok dánt megkeresztelt Haithabu ( fontos kereskedő város volt ) és Ribe városában. 

Harald elvesztette a háborút Horik ellen, így menekülnie kellett és vele a térítőknek is. Ansgar visszatért a Corvey apátságba.

829-ben Björn svéd király hívta meg téríteni. A tengeren viking rablók rabolták ki a hajóját. Ezután a svéd Birka kereskedővárosban térített.

831-ben Jámbor Lajos császár kívánságára Hamburg érseke lett és ő kapta meg a skandináv püspökségek felügyeletét. 

Fogadta utána IV. Gergely pápa, kinevezte pápa legátusnak Dánia, Skandinávia területére és a szláv területekre. 

Miután hazatért Hamburgban kolostort és iskolát alapított és épített egy háromhajós fatemplomot.

845-ben a vikingek elpusztították Hamburgot, ekkor Brémába tette át a székhelyét, itt kórházat épített és rabszolgákat vásárolt és szabadított fel. 

851-ben II. Horik dán király engedélyezte számára a térítést Dániában, ezután Haithabu és Ribe városában templomot építettet. 

A haláláig irányította a térítést északon.

 

 

Előzmény: vörösvári (1153)