vörösvári Creative Commons License 2016.07.30 0 0 1099

A Karoling állam

 

Az uralkodó hatalma isten kegyelméből fakadt. 800 Nagy Károly megkoronázása után, mint császár a római császárok utódjának tekintették magukat a frank birodalom területén. Az államnak eleinte nem volt székhelye, az uralkodó austrasiai birtokai közt vándorolt udvarával együtt, 794-ben lett Aachen a székhely kedvező fekvése miatt.

Az uralkodói udvar a palatinum volt. A Karoling család körül a 8.században alakult ki egy új uralkodói udvar és kiséret, austrasiaiakból és az őket támogató arisztokratákból. Tagjai voltak az uralkodó család tagjai, egyházi és világi főtisztviselők, a testőrség, a palotaiskola tanulói és ott tartózkodó arisztokraták.

A kormányzat tagjai hűségesküt tettek a királynak és szolgálták, egyháziak és világiak is voltak köztük. Nagy Károly idején már nem létezett a major domus tisztség, mert maga kormányzott, apja Kis Pipin volt az utolsó major domus, mielőtt király lett.

A három legfontosabb tisztség a főkáplán, palotagróf és kancellár volt.

A főkáplán egyházi személy, a királyi kápolna vezetője volt, a király legfontosabb tanácsadója, Kis Pipin idején jött létre a tisztség. A királyi kápolnában imádkozott a király.

A 8.század közepén lett kiemelt tisztség a palotagróf - comes palatinus. A palotagróf és az udvarnagy - senescalcus együtt látták el a major domus régi feladatait. A palótagróf volt az udvar főbírája, az uralkodott távollétében helyettesítette. Az udvarnagy felelt az udvar ellátásáért és felügyelte a királyi birtokokat.

A főistállómester a király után hadsereg második legfontosabb vezetője volt hadjáratok idején, három marsall volt alárendelve.

A királyi kincstárt az uralkodó palotájában helyezték el, a kincstárnok vagy a kamarás felügyelte. 

A kancellár a 8.század végére lett az egyik legfontosabb tisztviselő, a pecsétőr a beosztottja lett. A kancellár és beosztottjai a jegyzők, írnokok foglalták írásba a királyi utasításokat, törvényeket. A kancellária tagjai papok voltak, a királyi kápolnából kerültek ki. A kiadott utasítások, rendeletek, törvények neve a capitulare volt.